Όλοι έχουμε υποπέσει στο ίδιο λάθος κατά τη διάρκεια της ζωής μας και δεν είναι λίγες οι φορές που το λάθος αυτό επαναλαμβάνεται. Όσο και να υπολογίζεις τους γονείς σου, τους φίλους σου, ή κάποιον γνωστό σου, η κρίση τους δεν είναι απαραίτητα η σωστή. Μοιράσου τον προβληματισμό σου μαζί τους (ή μη το κάνεις αν προσπαθούν κάθε φορά να σε επηρεάσουν) αλλά μέχρι εκεί, ιδιαίτερα όταν ο σκοπός των προτάσεών τους έρχεται σε αντίθεση με όσα στοχεύεις (ο ερωτικός τομέας εξαιρείται). Οι συμβουλές είναι πάντα καλοδεχούμενες, αλλά μόνο από άτομα με εξειδίκευση πάνω στο θέμα που σε απασχολεί. Ας δούμε αναλυτικότερα τους λόγους.

  1. Το αποτέλεσμα ξέρεις πως θα σε κάνει ευτυχισμένο

Ξέρεις τι είναι αυτό που θέλεις να πετύχεις. Είναι κάτι που και μόνο η σκέψη του σου φέρνει ένα χαμόγελο στα χείλη (όχι απαραίτητα όταν σκέφτεσαι τη διαδρομή, αλλά όταν σκέφτεσαι το αποτέλεσμα). Πώς θα αισθανόσουν αν ξυπνούσες μία μέρα και διαπίστωνες πως είχες υποπέσει στο σφάλμα να παραιτηθείς απλά και μόνο επειδή πίστεψες πως δεν έχει νόημα; Και το πίστεψες βασιζόμενος στα λόγια τρίτων; Μόνο εσύ πρέπει να δικαιολογηθείς τώρα στον εαυτό σου.

  1. Κανείς δε γνωρίζει ποια είναι η ορθότερη επόμενη κίνηση

Κανείς πέρα από εσένα, εκτός και αν ο σύμβουλός σου είναι εξειδικευμένος πάνω στο θέμα ή η σχετική εμπειρία του είναι μεγαλύτερη από τη δική σου. Εσύ είσαι αυτός με το κίνητρο, εσύ λαμβάνεις αποφάσεις, εσύ κερδίζεις το αποτέλεσμα. Τα κίνητρα, ο τρόπος σκέψης και αντίληψης των πραγμάτων διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ίσως είναι η ώρα να εμπιστευτείς το ένστικτό σου.

  1. Είναι καλύτερο να κάνεις τα δικά σου λάθη

Είναι προτιμότερο να πάρεις εσύ ο ίδιος μία λανθασμένη απόφαση από το να επηρεαστείς από τρίτους και να καταλήξει σε αποτυχία. Αν αναφερόμαστε σε κάτι πολύ σημαντικό για εσένα, είσαι σίγουρος πως έχει κάποιος άλλος θέση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων; Θα μπορείς να τον συγχωρήσεις μετά, ακόμα και όταν γνωρίζεις ότι εσύ διάλεξες να εμπιστευτείς την κρίση του και να αγνοήσεις τη δική σου; Αν αναφερόμαστε σε αποτυχία που προέκυψε από την πίεση να λάβεις μία απόφαση (βλ. από τους γονείς σου) οι σχέσεις συχνά έρχονται σε οριστική ρήξη.