Είτε μας αρέσει είτε όχι, η παρατεταμένη περίοδος παραμονής στο σπίτι είχε πρωτοφανείς αλλαγές στη διατροφή μας. Μερικοί αποφάσισαν ότι όλο αυτό είναι μια ευκαιρία για να αποφύγουν τα πιο βαριά φαγητά επιλέγοντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Άλλοι πάλι, δημιούργησαν νόστιμες επιλογές που όμως είχαν ως αποτέλεσμα κάποια έξτρα κιλά. Μάλιστα, τρεις στους δέκα Έλληνες έκαναν μια σημαντική αλλαγή στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα της OnePoll, για λογαριασμό της Herbalife Nutrition.

Η έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα χιλίων Ελλήνων αποκάλυψε ότι το 63% των ερωτηθέντων τροποποίησαν τη διατροφή τους, μέσα στους τελευταίους επτά μήνες και το πιο σημαντικό είναι ότι για πολλούς η πανδημία ήταν η αφορμή για να διατηρήσουν την αλλαγή αυτή. Καθώς όμως οι χώρες αρχίζουν η μια μετά την άλλη να ανοίγουν πάλι, είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να εντάξουμε κάποια βασικά tips στον ρυθμό της ζωής μας.

1. Μείνε στην απλότητα

Ενώ είμαστε κλεισμένοι σπίτι θα πειραματιστούμε με νέες συνταγές που δεν είχαμε δοκιμάσει ποτέ πριν με απλά και εύκολα υλικά. Κράτησε τις αγαπημένες σου απλές συνταγές σε ένα τετράδιο ώστε να εξοικονομείς χρόνο στην καθημερινότητα σου. Τρεις στους δέκα από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι οι νέες τους διατροφικές συνήθειες διήρκεσαν περισσότερο λόγω της κατάστασης της πανδημίας, σε αντίθεση αν έκαναν την αλλαγή σε κάποια άλλη περίοδο.

2. Άλλαξε τα γεύματα σου
Μερικές φορές δεν νιώθουμε την όρεξη να καταναλώσουμε ένα ολόκληρο γεύμα αφού ένα ποτό ή ένα αρκετά βαρύ σνακ μπορεί να ικανοποιήσει αυτή την όρεξη μας. Μπορείς να εξασκήσεις την διαλειμματική νηστεία παραλείποντας το πρώτο ή το τελευταίο γεύμα τις ημέρας αφού πρώτα συμβουλευτείς έναν διαιτολόγο ή διατροφολόγο. Σύμφωνα με την έρευνα, διαπιστώθηκε από τις απαντήσεις ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην αλλαγή αυτή στάθηκε η αποχή από τις καθημερινές αρνητικές επιρροές που δέχονταν,  όπως τα snacks στο γραφείο (38%).

3. Γίνε δημιουργική με ότι απέμεινε

Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις κάθε μέρα από το μηδέν. Τα περισσεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν δημιουργικά για να φτιάξουν ένα ολοκαίνουριο γεύμα.  Η διατροφή που βασίζεται στις τροφές φυτικής προέλευσης βρίσκεται σε ανοδική πορεία: το 51% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήθελαν να ενσωματώσουν περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης στη διατροφή τους, αλλά δεν είναι σίγουροι από πού να ξεκινήσουν. Το ίδιο ισχύει επίσης και για τους ερωτηθέντες σε 30 χώρες από όλο τον κόσμο, με ποσοστό 62%.

4. Γίνε πιο τολμηρή

Αν ψάξεις στο internet υπάρχει πληθώρα επιλογών από συνταγές που μπορείς να δοκιμάσεις για να είναι ελάχιστος χρόνος παρασκευής. Μπορείς λοιπόν να πειραματιστείς και να βρεις τη νέα αγαπημένη συνταγή σου. Για τους Έλληνες που ρωτήθηκαν, το 40% άρχισε να καταναλώνει περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, το 45% άρχισε να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ενώ το 37% προσπάθησε να μειώσει την κατανάλωση κρέατος. Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν επίσης ότι το 23% των Ελλήνων που έλαβαν μέρος στην έρευνα έκοψαν ή μείωσαν την κατανάλωση ζάχαρης  και ορισμένοι περιόρισαν τα γλυκά που συνήθιζαν να τρώνε (30%).

Και γιατί επέλεξαν να κάνουν μια αλλαγή στη διατροφή τους τώρα;

Για πολλούς ερωτηθέντες, ο λόγος σχετιζόταν με την αύξηση του ελεύθερου χρόνου που είχαν, για να αφιερώσουν στην μαγειρική, όπως διαπιστώθηκε στο 49% των συμμετεχόντων, ενώ το 44% δήλωσε ότι είχε περισσότερο χρόνο για να αναζητήσει νέα είδη διατροφών και τροφίμων.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 46% των παγκόσμιων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν γίνει πιο ανοιχτοί σχετικά με τις φυτικές τροφές και τις επιλογές «χωρίς κρέας» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σύγκριση με το 38% των Ελλήνων ερωτηθέντων.

Τέλος, αυτή η αισιοδοξία αποδεικνύεται με το 43% των ερωτηθέντων να πιστεύουν ότι κατά την διάρκεια της ζωής τους, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα υιοθετήσει μια διατροφή που θα βασίζεται περισσότερο σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.