Πάνω από 40 άτομα προσβλήθηκαν από τροφική δηλητηρίαση στην Ισπανία μετά από πρόσκληση σε γεύμα που παρέθεσαν οι παραγωγοί της ισπανικής έκδοσης της επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής Masterchef.

Το περιστατικό έλαβε χώρα αφού 44 άτομα προσκλήθηκαν σε μια ηχογράφηση του τηλεοπτικού ριάλιτι στη Βαλένθια στις 19 Ιανουαρίου και επιβεβαιώθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης από αξιωματούχους υγείας. Το επεισόδιο προβλήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Τα συμπτώματα περιελάμβαναν έμετο και διάρροια.

Το MasterChef είναι μια δημοφιλής τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής που μεταδίδεται σε πολλές χώρες όπου οι διαγωνιζόμενοι φτιάχνουν μια σειρά από πιάτα, τα οποία κρίνονται από ειδικούς.

Οι αναφορές εμφανίστηκαν αρχικά στο Twitter με μια γυναίκα να αναφέρει ότι ήταν ένας από τους πολλούς ανθρώπους που είχαν αρρωστήσει αφού δοκίμασαν φαγητό που σερβίρεται έξω από ένα ενυδρείο στη Βαλένθια για το προσωπικό στο πλαίσιο του προγράμματος. Μια σειρά από είδη, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών, ετοιμάστηκε για περίπου 120 άτομα. Η γυναίκα ισχυρίστηκε στην ανάρτησή της ότι «από τα 70 άτομα, περισσότερα από τα μισά» κατέληξαν σε τροφική δηλητηρίαση.

Ανάλυση, πληροφορίες ιχνηλασιμότητας και τεκμηρίωση της διαδικασίας και της επεξεργασίας των τροφίμων που χρησιμοποιήθηκαν και μαγειρεύτηκαν παρουσιάστηκαν στις υγειονομικές αρχές.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δεν μπόρεσαν να βρουν την πηγή της μόλυνσης λόγω του χρόνου που είχε περάσει από το συμβάν που σημαίνει ότι δεν είχε απομείνει φαγητό για δοκιμή.

Ο παραγωγός του προγράμματος στην Ισπανία, Shine Iberia, ζήτησε από τότε συγγνώμη από τους πληγέντες.

«Πρόκειται για μια απολύτως εξαιρετική περίπτωση σε αυτά τα 11 χρόνια MasterChef στην Ισπανία, ένα πρόγραμμα όπου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η εγγύηση της διατροφικής φροντίδας των ατόμων που εμπλέκονται», ανέφερε μια δήλωση.

Η εκπομπή του RTVE είχε ταξιδέψει στη Βαλένθια για γυρίσματα έξω από το Oceanogràfic, όπου οι διαγωνιζόμενοι μαγείρεψαν ένα μενού που είχε ετοιμάσει ο σεφ Rakel Cernicharo. Το επεισόδιο μεταδόθηκε στις 10 Απριλίου.

Μετά το μαγείρεμα των πιάτων, που σχεδιάστηκαν ως φόρος τιμής στον θαλάσσιο κόσμο, συνολικά 120 εστιατόρια κάθισαν για να δοκιμάσουν τις δημιουργίες των 11 διαγωνιζομένων του Masterchef. Όλοι τους, εργαζόμενοι στο ενυδρείο, γεύτηκαν τα πιάτα περιτριγυρισμένοι από χιλιάδες ψάρια.