Πολλές φορές συζητάω με ανθρώπους που αρνούνται πεισματικά να κάνουν ανακύκλωση, γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ποιοι είναι οι λόγοι; Αναλύοντας τους λόγους αυτούς λίγο περισσότερο, χωρίζονται σε 5 βασικές δικαιολογίες οι οποίες είναι οι παρακάτω:

1. “Η ανακύκλωση είναι ενοχλητική”.

Αυτό φαίνεται να είναι ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν ανακυκλώνουν – δεν θέλουν να μπουν στην διαδικασία να προσπαθήσουν για κάτι παραπάνω. Πολλές περιοχές μάλιστα δεν έχουν καν κάδους ανακύκλωσης ή σε άλλες περιοχές ο Δήμος συλλέγει τα σκουπίδια μαζί με εκείνα της ανακύκλωσης.

2. “Δεν έχω αρκετό χώρο στο σπίτι μου για να ανακυκλώσω”.

Η έλλειψη χώρου είναι ένα ζήτημα για πολλούς. Οι άνθρωποι δεν θέλουν τα σκουπίδια και με ελάχιστο αποθηκευτικό χώρο για κάδους ανακύκλωσης, τα σκουπίδια της ανακύκλωσης θα είναι συνέχεια μπροστά τους.

3. “Η ανακύκλωση δεν κάνει τη διαφορά. ”

Η παραπληροφόρηση σχετικά με την υπερχείλιση των χώρων υγειονομικής ταφής, τους εξαντλημένους πόρους και την αλλαγή του κλίματος έχει πείσει ορισμένους ότι η ανακύκλωση δεν κάνει τη διαφορά. Πιστεύουν ότι όντως δεν υπάρχει πρόβλημα.

4. “Είναι απλά δύσκολο να γίνει”.

Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία για την ανακύκλωση – μπουκάλι, πλαστικό και χαρτί, είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε ποια είδη πηγαίνουν που. Αλλά είναι σοβαρός λόγος αυτός για να μη το κάνεις;

5. “Δεν υπάρχει πρόγραμμα επιβράβευσης”.

Εδώ λοιπόν σε πιάνω αδιάβαστη! H SANITAS, η αγαπημένη μας μάρκα που φροντίζει κάθε γωνιά του σπιτιού, φροντίζει και για το περιβάλλον μέσα από μία πρωτοποριακή υπηρεσία. Σε συνεργασία με τη startup εταιρεία Cyclefi παρουσιάζει τις πρώτες σακούλες απορριμμάτων για ανακύκλωση, μέσω των οποίων επιβραβεύει τον καταναλωτή για την πρόθεσή του να ανακυκλώσει.

Με το συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα να είναι μόνο 18%, δηλαδή 17 μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο των κρατών της Ε.Ε. και το 82% των απορριμμάτων να καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής (Χ.Υ.Τ.Α.), παρόλο που το 42% αυτών μπορούν να ανακυκλωθούν, η ανάγκη για ενημέρωση και εκπαίδευση του Έλληνα καταναλωτή για την ανακύκλωση είναι πλέον επιτακτική.

Οι Έλληνες ανακυκλώνουν 4-6 φορές λιγότερο από τους Ευρωπαίους συμπολίτες τους  ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι τα μέσα ποσοστά ανακύκλωσης που παρουσιάζουν πανελλαδικά οι Δήμοι δεν ξεπερνούν το 5-6%, αφού το περιεχόμενο των μπλε κάδων περιέχει μόνο 40-60% ανακυκλώσιμα υλικά και το υπόλοιπο ποσοστό είναι απόρριμμα.

Η SANITAS συμβάλλει στη λύση του προβλήματος, δίνοντας κίνητρο στον καταναλωτή να ανακυκλώσει ενισχύοντας έτσι τη συμμετοχή του και επιβραβεύοντας ακόμα και την πρόθεσή του να ανακυκλώσει.

Σ’ αυτό το πλαίσιο δημιούργησε μια ολοκληρωμένη και επαναστατική λύση για την προώθηση της ανακύκλωσης, που επιβραβεύει όσους ανακυκλώνουν. O μηχανισμός είναι απλός, καθώς ο καταναλωτής προμηθεύεται τις σακούλες απορριμμάτων για ανακύκλωση SANITAS Cyclefi και σκανάρει με το κινητό του ή καταχωρεί τον 12ψήφιο κωδικό (που αναγράφεται στις ετικέτες κάθε συσκευασίας) στο site www.cyclefi.com ή στο Cyclefi app.

Κάθε φορά που καταχωρεί τον μοναδικό κωδικό, οι προσφορές των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων από όλους τους τομείς της αγοράς (food & drinks, ένδυσης & υπόδησης, διασκέδασης & ταξιδίων ακόμα και τεχνολογίας) ξεκλειδώνουν αυτόματα και ο χρήστης επιλέγει εκείνες που τον ενδιαφέρουν για να τις εξαργυρώσει.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, ο καταναλωτής εξαργυρώνει προσφορές, καταμετρά τις σακούλες που ανακυκλώνει, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει κοινωνικές δράσεις.