Παρά το γεγονός ότι ο κακής ποιότητας ύπνος επηρεάζει την υγεία, την εξωτερική μας εμφάνιση και τη γενικότερη ποιότητα της ζωής μας, το 35% των ενηλίκων κοιμάται λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ. Κι ενώ το άγχος και το στρες οδηγούν συχνά σε «ξάγρυπνες» νύχτες, υπάρχουν κάποιες «αθώες» καθημερινές συνήθειες πάνω στις οποίες μπορούμε να δουλέψουμε, προκειμένου να κοιμόμαστε καλύτερα.

-Εφάρμοσε μικρά τελετουργικά πριν ξαπλώσεις

Μπορεί μετά από μια κουραστική μέρα το μόνο που θες πραγματικά είναι να ξαπλώσεις κατευθείαν στο κρεβάτι. Στην πραγματικότητα όμως πρέπει να δώσεις λίγο χώρο στον εγκέφαλό σου. Το καλύτερο είναι πριν κοιμηθείς να εφαρμόσεις κάποια τελετουργικά. Για παράδειγμα, ένα snack πριν ξαπλώσεις, ένα ζεστό ντους ή η ανάγνωση ενός βιβλίου, θα σε χαλαρώσουν ώστε να κοιμηθείς πιο εύκολα.

-Πρόσεχε τι πίνεις το βράδυ

Ενώ τα αφεψήματα, όπως το χαμομήλι, χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για να χαλαρώσουν οι άνθρωποι, κάποια από αυτά μπορούν να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το μαύρο τσάι έχει υψηλά ποσοστά καφεΐνης με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλο για βραδινή κατανάλωση.

-Η λάθος κουβέρτα

Παρά το γεγονός ότι δε μπορούμε το χειμώνα να κοιμηθούμε χωρίς κουβέρτα, η επιλογή της σωστής είναι ζωτικής σημασίας. Οι κουβέρτες από πολυεστέρα είναι εύκολες στο πλύσιμο και την αποθήκευση. Δεν αποτελούν όμως την πιο κατάλληλη επιλογή για έναν υψηλής ποιότητας ύπνο. Οι κουβέρτες από μαλλί και μας κρατάνε ζεστούς και αφήνουν το δέρμα να αναπνέει.

-Γυμναστήριο το απόγευμα

Ενώ η σωματική άσκηση βοηθά να αποβάλουμε την αρνητική ενέργεια, προσπάθησε να μη γυμνάζεσαι λίγο πριν την ώρα του ύπνου. Πριν ξαπλώσεις στο κρεβάτι πρέπει να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου. Καλό είναι να περάσουν περίπου 4 ώρες.

-Το ύφασμα της πιτζάμας

Μπορεί το απόγευμα να αποτελεί ιδανική ώρα για να βάλουμε τις αγαπημένες μας πιτζάμες. Όμως πριν πέσεις για ύπνο καλό είναι να σιγουρευτείς ότι είναι φτιαγμένες από το σωστό ύφασμα και δε θα σε ενοχλούν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Προτίμησε βαμβακερά υφάσματα ή λινό.

Διαβάστε επίσης:

Δίαιτα Dukan vs. δίαιτα Atkins! Ομοιότητες και διαφορές…