Ο καφές είναι η πρωινή επιλογή για πολλούς, ενώ άλλοι δεν τον πίνουν για διάφορους λόγους. Σε μερικούς, η υψηλή ποσότητα καφεΐνης – 95 miligram ανά μερίδα – προκαλεί νευρικότητα και υπερδιέγερση, γνωστή και ως “τσίτες”. Σε άλλους, ο καφές μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές και πονοκεφάλους. Σε πολλούς επίσης δεν αρέσει η πικρίλα του καφέ ή βαριούνται με το συνηθισμένο πρωινό καφέ που πίνουν κάθε μέρα.

Αν εμπίπτεις και εσύ σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, μην αγχώνεσαι! Η συντακτική ομάδα του That’s Life είναι εδώ με 7 υπέροχες εναλλακτικές για να δοκιμάσεις αντί του καφέ. Πάμε.

 

1. “Καφές” από Κιχώριο – η γνωστή πικραλίδα

Όπως και οι κόκκοι του καφέ, η ρίζα της πικραλίδας μπορεί να ψηθεί, να αλεσθεί και να παρασκευαστεί σε ένα υπέροχο ζεστό ρόφημα. Έχει γεύση πολύ παρόμοια με τον καφέ, αλλά χωρίς καφεΐνη. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή ινουλίνης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και στην υγεία του εντέρου, προωθώντας την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων – ιδιαίτερα των Bifidobacteria και Lactobacilli. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει τη χοληδόχο κύστη σου να παράγει περισσότερη χολή, η οποία είναι ωφέλιμη για την πέψη του λίπους.

Η προετοιμασία αυτού του “καφέ” είναι απλή: ετοίμασέ τον σαν κανονικό καφέ – σε καφετιέρα φίλτρου, γαλλική πρέσα ή μηχανή εσπρέσο. Χρησιμοποίησε 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένη πικραλίδα για κάθε 180 ml νερού, και αν τον θες πιο δυνατό αύξησε την ποσότητα.

 

2. Τσάι Matcha

Το Matcha είναι ένας τύπος πράσινου τσαγιού που παράγεται από τον ατμό, το στέγνωμα και την άλεση των φύλλων του φυτού Camellia sinensis σε μια λεπτή σκόνη. Σε αντίθεση με το κλασσικό πράσινο τσάι που βράζουμε, στο Matcha καταναλώνεται ολόκληρο το φύλλο. Για το λόγο αυτό, το ρόφημα αυτό αποτελεί μια πολύ πιο συγκεντρωμένη πηγή αντιοξειδωτικών, συγκεκριμένα του epigallocatechin gallate (EGCG). Το Matcha έχει μια φρέσκια γεύση, την οποία ορισμένοι χαρακτηρίζουν ως γήινη.

 

Για την προετοιμασία:

    • Σούρωσε 1-2 κουταλιές της σούπας matcha σκόνη σε ένα κεραμικό μπολ χρησιμοποιώντας ένα πολύ λεπτό μεταλλικό σουρωτήρι
    • Πρόσθεσε ζεστό, αλλά όχι βραστό, νερό – η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι περίπου 71 με 77 °C
    • Ανακάτεψε αργά μέχρι να διαλυθεί η σκόνη, και στη συνέχεια χτύπησέ το σαν να χτυπάς αυγά – καλύτερα με ένα κλασσικό αναδευτήρι
    • Το τσάι είναι έτοιμο μόλις σχηματιστεί ένας ελαφρύς αφρός. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να προσθέσεις 1 φλιτζάνι (237 ml) γάλακτος στον ατμό, για ένα κρεμώδες latte τσάι

 

3. “Χρυσό” Γάλα

Το “Χρυσό” γάλα είναι ένα πλούσιο, χωρίς καφεΐνη υποκατάστατο του καφέ. Αυτό το ζεστό ρόφημα περιέχει αναζωογονητικά μπαχαρικά όπως τζίντζερ, κανέλα, κουρκουμά και μαύρο πιπέρι. Άλλες συνήθεις προσθήκες περιλαμβάνουν το κάρδαμο, τη βανίλια και το μέλι. Εκτός από το να δίνει στο αφέψημά σου ένα όμορφο χρυσό χρώμα, ο κουρκουμάς έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω της χημικά ισχυρής κουρκουμίνης. Επιπλέον, το μαύρο πιπέρι αυξάνει την ικανότητα του σώματος να απορροφά την κουρκουμίνη, όπως και το λίπος. Επομένως, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πλήρες γάλα αντί του γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, για αυτό το ζεστό και υπέροχο ρόφημα.

 

Για την προετοιμασία:

    • Σε μια κατσαρόλα, βάλε 1 φλιτζάνι (237 ml) γάλα, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κουρκουμά, 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ, και μια ιδέα μαύρου πιπεριού. Προαιρετικά, πρόσθεσε μέλι για extra γεύση
    • Ζέστανε το μείγμα σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για να μην καεί
    • Μόλις ζεσταθεί, σέρβιρέ το σε μία κούπα και απόλαυσέ το ζεστό

 

4. Λεμονόνερο

Η αλλαγή του πρωινού σου ποτού δεν χρειάζεται να είναι δραματική. Το λεμονόνερο (πολύ απλά: νερό με  λεμόνι) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Δεν περιέχει θερμίδες, ούτε καφείνη, και παρέχει άφθονη βιταμίνη C. Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C παίζει μεγάλο ρόλο στο ανοσοποιητικό σου  σύστημα και προστατεύει το δέρμα σου από την ηλιακή ακτινοβολία. Είναι απαραίτητη για τη δημιουργία κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που παρέχει τη βασική δομή για το δέρμα, τους τένοντες και τους συνδέσμους σου.

Σκέψου ότι μόνο ένα ποτήρι λεμονόνερο – που φτιάχνεται με την προσθήκη του χυμού μισού λεμονιού (1 κουταλιά της σούπας ή 15 ml) σε 1 φλιτζάνι (237 ml) κρύου νερού – παρέχει το 10% του ΠΠΑ (Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη) σου, για τη βιταμίνη C.

 

5. Τσάι Ματέ (Yerba Mate)

Το Yerba mate είναι ένα καφεϊνούχο φυτικό τσάι, το οποίο παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα φύλλα του δέντρου llex paraguriensis της Νότιας Αμερικής. Αν ψάχνεις ένα υποκατάστατο του καφέ, αλλά δεν θες να αποχωριστείς την πρωινή σου καφεΐνη, το yerba mate είναι μια καλή επιλογή. Ένα φλιτζάνι (237 ml) περιέχει περίπου 78 mg καφεΐνης, το οποίο είναι παρόμοιο με την περιεκτικότητα σε καφεΐνη ενός μέσου φλιτζανιού  καφέ. Το Yerba mate είναι επίσης γεμάτο με ωφέλιμες φυτικές ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, μερικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά απ’ ότι το πράσινο τσάι.

Επιπλέον, περιέχει διάφορα μέταλλα και βιταμίνες, όπως η ριβοφλαβίνη, η θειαμίνη, ο φώσφορος, ο σίδηρος, το ασβέστιο και οι βιταμίνες C και Ε. Έχει μια ιδιαίτερη γεύση, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως πικρή ή καπνιστή. Για να γίνει ευκολότερη η κατανάλωση του yerba mate, μπορείς να αγοράσεις έτοιμα φακελάκια  τσαγιού yerba mate, τα οποία βουτάς σε ζεστό νερό για 3-5 λεπτά και μετά το απολαμβάνεις.

 

6. Μαύρο Τσάι (Chai)

Eίναι ένα είδος μαύρου τσαγιού αναμεμειγμένο με ισχυρά βότανα και μπαχαρικά. Αν και περιέχει λιγότερη καφεΐνη (47 mg) από τον καφέ, οι μελέτες δείχνουν ότι το μαύρο τσάι μπορεί να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την νοητική εγρήγορση. Τα μαύρα και πράσινα τσάγια παρασκευάζονται και τα δύο από το φυτό Camellia sinensis, αλλά το μαύρο τσάι υφίσταται μια διαδικασία ζύμωσης, η οποία αλλάζει τη χημική του σύνθεση. Και οι δύο τύποι φαίνεται να έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα, μερικές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μαύρου τσαγιού με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

 

Για την προετοιμασία:

    • Θρυμμάτισε 4 σπόρους κάρδαμου, 4 γαρύφαλλα και 2 σπόρους μαύρου πιπεριού
    • Σε ένα κατσαρολάκι, βάλε 2 φλιτζάνια (474 ml) νερό, 1 λεπτή φέτα (πάχος 3 cm) φρέσκο τζίντζερ, 1 στικ κανέλας και τα θρυμματισμένα μπαχαρικά
    • Φέρε το μείγμα σε μία βράση και στη συνέχεια βγάλτο από τη φωτιά
    • Πρόσθεσε 2 φακελάκια μαύρου τσαγιού και άστα μέσα για 10 λεπτά
    • Σούρωσε το μείγμα σε 2 κούπες και καλή απόλαυση

 

7. Rooibos Τσάι – το γνωστό κόκκινο

Το Rooibos ή το κόκκινο τσάι είναι ένα αφέψημα χωρίς καφεΐνη που προέρχεται από τη Νότια Αφρική. Σε αντίθεση με τον καφέ και άλλα τσάγια, το rooibos είναι χαμηλό σε αντιοξειδωτικά ταννίνης, τα οποία μπορεί μεν να είναι ευεργετικά, αλλά επίσης παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του σιδήρου. Όμως, παρά το χαμηλό περιεχόμενο τανίνης, το rooibos παρέχει σημαντική ποσότητα άλλων αντιοξειδωτικών.

Το Rooibos έχει μεγαλύτερο χρόνο βρασμού από ό, τι τα περισσότερα τσάγια και έχει μια ελαφρώς γλυκιά, φρουτώδη γεύση. Για να φτιάξεις ένα φλιτζάνι, χρησιμοποίησε ένα φίλτρο τσαγιού για να βουτήξετε 1-1,5 κουταλάκια του γλυκού rooibos για 10 λεπτά. Προαιρετικά, μπορείς να προσθέσεις λεμόνι και μέλι για extra γεύση.