Το θέμα των vintage αυτοκινήτων έχει απασχολήσει πολλούς οπαδούς των αυτοκινήτων και της ιστορίας τους, για χρόνια. Τι κάνει τα αυτοκίνητα vintage τόσο ενδιαφέροντα; Γιατί πολλοί εμπειρογνώμονες αυτοκινήτων προσελκύονται σε αυτόν το συγκεκριμένο τομέα; Ας το ανακαλύψουμε, με τα παρακάτω 10 facts σχετικά με τα vintage αυτοκίνητα! Φύγαμε!

 

  • Η χρονική περίοδος κατά την οποία κατασκευάστηκαν τα vintage αυτοκίνητα είναι γνωστή ως η Vintage Εποχή – πρωτότυπο. Η εποχή αυτή διήρκεσε από το 1918 (μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο) έως το 1930 (περίπου την εποχή της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης).

 

  • Τα αυτοκίνητα με εμπρόσθιο κινητήρα έγιναν δημοφιλή, όπως επίσης τα κλειστά αμαξώματα και ο στάνταρ, τυποποιημένος εξοπλισμός – κιβώτιο ταχυτήτων, καθρέπτες, κλπ. Μέχρι το 1929, το 90% των κατασκευαζόμενων αυτοκινήτων είχε κλειστά αμαξώματα.

 

  • Ο Malcolm Loughead, συν-ιδρυτής της Lockheed, εφεύρε τα υδραυλικά φρένα, το 1919. Τα φρένα αυτά  υιοθετήθηκαν για το Model A του Dusenberg, το 1921.

 

  • Η ανάπτυξη κινητήρων εσωτερικής καύσης συνεχίστηκε με γρήγορο ρυθμό, μαζί με κινητήρες εκκεντροφόρου και πολλαπλών βαλβίδων. Οι κινητήρες V8, V12 και V16 παρήχθησαν για τα μέλη των ιεραρχικά υψηλότερων τάξεων της τότε κοινωνίας.

 

  • Το πρώτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων εφευρέθηκε από τον Hermann Rieseler το 1921. Είχε ένα μετατροπέα ροπής, ένα κιβώτιο ασφάλισης και ένα πλανητικό κιβώτιο δύο ταχυτήτων. Ωστόσο, δεν  κατάφερε ποτέ να φτάσει στην παραγωγή.

 

  • Η Austin 7 κατασκευαζόταν από το 1922 έως το 1939. Ήταν ένα από τα πιο ευρέως αντιγραμμένα αυτοκίνητα που υπήρξαν ποτέ. Πολλές εταιρείες αυτοκινήτων, όπως η Nissan και η BMW, εμπνεύστηκαν από αυτό το αυτοκίνητο, για μερικά από τα μοντέλα τους.

 

  • Η Cadillac V-16 κατασκευάστηκε το 1930, και “ισοβάθμισε” με την Bugatti Royale ως τα πιο θρυλικά πολυτελή αυτοκίνητα της εποχής.

 

  • Η Lancia Lambda ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που διέθετε άτρακτο ολοφέρουσας επικάλυψης (monocoque) και ανεξάρτητη μπροστινή ανάρτηση. Κατασκευαζόταν ε από το 1922 έως το 1931.

 

  • Το Model A της Ford ήταν το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις της εποχής – πωλήθηκαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια μοντέλα. Κατασκευαζόταν από το 1927 έως το 1931. Το Model A χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο για την έναρξη της μαζικής παραγωγής αυτοκινήτων, στη Σοβιετική Ένωση.

 

Αν είσαι και εσύ, λοιπόν, φίλος/η των vintage αμαξιών – και γενικά αυτής της αισθητικής – σου έχω το τέλειο μέρος ΚΑΙ για να πλύνεις το αμάξι σου ΚΑΙ για να πιεις κλασσικό, παλαιικό καφέ σε μια τέρμα vintage καφετέρια. Μιλάω, προφανώς, για το «Πανελλήνιο» Athens Experience Car Services!

 

 

Ο ιστορικός σταθμός αυτοκινήτων «Πανελλήνιο» Athens Experience Car Services, στην περιοχή του Μεταξουργείου, καλωσορίζει τον Σεπτέμβριο και υποδέχεται τους επισκέπτες του προσφέροντας υπηρεσίες με υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης.

 

 

Ο σταθμός «Πανελλήνιο», ο οποίος κλείνει φέτος τα 61 χρόνια ζωής, είναι ένας χώρος πλήρως ανανεωμένος και ανακαινισμένος που, ωστόσο, διατηρεί έντονα τα στοιχεία της Παλαιάς Αθήνας και την αισθητική της δεκαετίας του 1960. Ο χώρος παρέχει 24ωρη φύλαξη, με ασφάλεια που εγγυάται το έμπειρο προσωπικό του, ενώ εδώ μπορείτε να ανεφοδιάσετε το αυτοκίνητό σας με υψηλής ποιότητας πιστοποιημένη βενζίνη ΕΚΟ και να προμηθευτείτε αξεσουάρ αυτοκινήτου από το πωλητήριο.

 

 

Εκτός από ολοκληρωμένες υπηρεσίες καθαρισμού, στο «Πανελλήνιο» μπορείς να απολαύσεις παραδοσιακά γλυκά και καφέ στη χόβολη, αλλά και να ξεφυλλίσεις θρυλικά περιοδικά της τότε εποχής, σε ένα περιβάλλον με έντονα vintage στοιχεία, όπως το εντυπωσιακό juke box και η παλιά ξύλινη τηλεόραση.

 

 

Σε αυτό το ταξίδι πίσω στον χρόνο, μπορείς να θαυμάσεις από κοντά τα επτά κλασικά αυτοκίνητα – αντίκες που εκτίθενται στην ταράτσα, ανάμεσα τους η βρετανική Austin Morris 1100, η Ford Cortina Mark I και η σπορ Triumph 12/50.

 

 

Το «Πανελλήνιο» Athens Experience Car Services

είναι η απόλυτη vintage εμπειρία

που θα… αφήσει εποχή.