Τα αχλάδια ποσέ είναι ένα ευγενικό πιάτο, αρκετά ελαφρύ για να το απολαύσετε μετά από ένα βαρύ κυρίως. Αποφύγετε τα υπερώριμα αχλάδια, γιατί μπορεί να χυλώσουν και να χάσουν το βασιλικό τους σχήμα.

Υλικά

  • 1 λεμόνι
  • 1 πορτοκάλι
  • 750ml κόκκινο κρασί
  • 200g φρέσκια ρίζα τζίντζερ
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 4 ολόκληρα γαρίφαλα
  • 5 σπόροι μάραθου
  • 1 φρέσκο φύλλο δάφνης
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • 500g άχνη ζάχαρη
  • 300g κατεψυγμένα βατόμουρα
  • 8 αχλάδια, ξεφλουδισμένα και χωρίς πυρήνα αφήνοντας το επάνω στέλεχος ανέπαφο
  • πηχτή κρέμα ή παγωτό, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή λαχανικών, καθαρίστε το ξύσμα από το μισό πορτοκάλι και το μισό λεμόνι και στη συνέχεια στύψτε το χυμό από κάθε φρούτο.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάλτε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το κρασί, το τζίντζερ, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, τη ζάχαρη και τα βατόμουρα να βράσουν. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 10 λεπτά. Στραγγίστε το υγρό σε ένα καθαρό ταψί και επαναφέρετε το ξυλάκι κανέλας στο στραγγισμένο μείγμα.
  3. Προσθέστε τα αχλάδια και τυχόν χυμούς και σιγοβράστε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια, γυρίζοντας μια φορά.
  4. Βγάλτε τα αχλάδια προσεκτικά από το υγρό και αφήστε τα στην άκρη. Σιγοβράστε τη σάλτσα μέχρι να μειωθεί ο όγκος του υγρού κατά τα δύο τρίτα και στη συνέχεια στραγγίστε από ένα λεπτό κόσκινο.
  5. Τα αχλάδια μπορούν να καταναλωθούν ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Περιχύστε με τη σάλτσα τα αχλάδια και σερβίρετε μαζί με κρέμα ή παγωτό.

Καλή απόλαυση!