Ετοιμαστείτε να ζήσετε ένα μαγευτικό ταξίδι με την vegan πινελιά μας στο κλασικό ελληνικό πιάτο, τον Μουσακά. Αυτή η έκδοση με βάση τα φυτά αντικαθιστά το παραδοσιακό κρέας με χορταστικά λαχανικά και φακές, με αποτέλεσμα μια πλούσια και γευστική γαστρονομική απόλαυση. Σε στρώσεις με τρυφερή μελιτζάνα, αλμυρή γέμιση φακής και κρεμώδη σάλτσα μπεσαμέλ, αυτός ο vegan μουσακάς είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς γευστικούς κάλυκες.

Συστατικά:

Για τη στρώση μελιτζάνας:

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες (περίπου 800 γρ.), κομμένες σε ροδέλες 1 εκ
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Για τη γέμιση φακής:

  • 200 γρ πράσινες φακές, μαγειρεμένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
  • 1 καρότο, κομμένο σε κύβους
  • 400 γραμμάρια ντοματίνια σε κονσέρβα
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:

  • 500 ml γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη (ή οποιοδήποτε γάλα φυτικής προέλευσης)
  • 60 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 γρ βέγκαν βούτυρο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Για την επικάλυψη:

  • 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά)

Μέθοδος:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.

Ετοιμάζουμε τη στρώση μελιτζάνας:

  1. Τοποθετούμε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα ταψί, τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνουμε.
  2. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Αφήνω στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση φακής:

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο, σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο.
  2. Προσθέστε την πιπεριά και το καρότο σε κύβους και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά.
  3. Προσθέστε τις μαγειρεμένες φακές, τις κονσέρβες κομμένες ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας, τη ξερή ρίγανη, το τριμμένο κύμινο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
  4. Σιγοβράζουμε το μείγμα για 15-20 λεπτά, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν. Αφήνω στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ:

  1. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το vegan βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε συνεχώς μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα αμυγδάλου, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σχηματιστούν σβώλοι.
  3. Μαγειρέψτε τη σάλτσα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πήξει και να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή.
  4. Καρυκεύουμε με μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Συναρμολογήστε τον μουσακά:

  1. Αλείφουμε ένα βαθύ ταψί με λίγο ελαιόλαδο.
  2. Τοποθετήστε τις μισές από τις ψητές φέτες μελιτζάνας ως πρώτη στρώση στο πιάτο.
  3. Ρίχνετε ομοιόμορφα τη γέμιση φακής πάνω από τη στρώση της μελιτζάνας.
  4. Τοποθετούμε τις υπόλοιπες φέτες μελιτζάνας πάνω από τη γέμιση φακής.
  5. Περιχύνουμε τη μελιτζάνα με τη σάλτσα μπεσαμέλ απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
  6. Προαιρετικά: Πασπαλίστε από πάνω τριμμένη φρυγανιά για μια επιπλέον τραγανή κρούστα.

Ψήνετε τον μουσακά:

  1. Τοποθετήστε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή.
  2. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε

Καλή επιτυχία!