Η κλασική αμερικανική σαλάτα Cobb βασίζεται σε ψιλοκομμένα φύλλα σαλάτας, με κοτόπουλο ή γαλοπούλα, μπέικον, αυγά, αβοκάντο, μπλε τυρί και σχοινόπρασο. Μπορείτε να τακτοποιήσετε όλα τα υλικά της επικάλυψης σε όμολρφες γραμμές ή να τα σκορπίσετε πάνω από τη βάση του κομμένου φύλλου.

Συστατικά

  • 1 ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, συν επιπλέον, για το τηγάνισμα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κόκκοι σκόρδου
  • 2 στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα
  • 12 φέτες καπνιστή πανσέτα (περίπου 100gr)
  • 3 αυγά
  • 2 μεγάλα ασκαλώνια μπανάνας, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο αβοκάντο, ξεφλουδισμένο
  • 1 μεγάλο μαρούλι romaine, ψιλοκομμένο
  • 1 κεφάλι λευκό κιχώριο, ψιλοκομμένο
  • 80gr κάρδαμο, μεγαλύτεροι μίσχοι πεταμένοι, ψιλοκομμένοι
  • 180gr ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 100gr ροκφόρ, κομμένο σε κύβους
  • ½ ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • 7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
  • θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μέθοδος

  1. Βάλτε το ελαιόλαδο σε μια σακούλα ή δοχείο που σφραγίζει, στη συνέχεια προσθέστε τις νιφάδες θαλασσινού αλατιού, την πάπρικα, τον αλεσμένο κόλιανδρο και τους κόκκους σκόρδου και ανακατέψτε να ενωθούν. Προσθέστε τα στήθη κοτόπουλου και τρίψτε με το πικάντικο μείγμα. Κλείστε τη σακούλα ή το δοχείο και αφήστε στην άκρη για τουλάχιστον 20 λεπτά ή στο ψυγείο για έως και 8 ώρες.
  2. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε την πανσέτα και χαμηλώστε τη φωτιά και στη συνέχεια τηγανίστε, γυρίζοντας μια φορά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Με το τηγάνι ακόμα σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το κοτόπουλο στο λίπος που έχει δημιουργηθεί από την πανσέτα (αν δεν είναι αρκετό, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο). Τοποθετήστε ένα πιάτο στα στήθη κοτόπουλου για να ζυγιστούν, και τηγανίστε για 7 λεπτά, στη συνέχεια γυρίστε και μαγειρέψτε για άλλα 3-4 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν πλήρως.
  4. Εν τω μεταξύ, βάλτε μια μικρή κατσαρόλα με νερό να βράσει. Χαμηλώστε απαλά τα αυγά και σιγοβράστε για 7 λεπτά και μετά μεταφέρετε σε ένα μπολ με κρύο νερό.
  5. Όταν η πανσέτα κρυώσει αρκετά για να τη χειριστείτε, την θρυμματίζετε και την αφήνετε στην άκρη.
  6. Βγάλτε το κοτόπουλο από το τηγάνι σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά κόβουμε σε μικρούς κύβους.
  7. Προσθέστε τα ασκαλώνια στο τηγάνι με μια πρέζα αλάτι και τηγανίστε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν.
  8. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα βραστά αυγά. Ψιλοκόψτε το αβοκάντο.
  9. Βάζουμε όλα τα ψιλοκομμένα φύλλα σε μια μεγάλη πιατέλα. Διασκορπίστε περίπου τα δύο τρίτα των τηγανητών ασκαλώνων. Τοποθετήστε το κοτόπουλο στο κέντρο και μετά προσθέστε τις ντομάτες, το αβοκάντο, τα αυγά, την πανσέτα και το ροκφόρ σε σειρές από τις δύο πλευρές του κοτόπουλου. Πασπαλίστε το σχοινόπρασο ανάμεσα στα υλικά.
  10. Μεταφέρετε τα υπόλοιπα τηγανητά ασκαλώνια σε μια κανάτα. Προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και τη μουστάρδα, μια πρέζα αλάτι και λίγο πιπέρι. Χτυπήστε καλά, μετά δοκιμάστε και προσαρμόστε το λάδι, το ξύδι ή το καρύκευμα όπως χρειάζεται.
  11. Ντύστε τη σαλάτα στο τραπέζι ή σερβίρετε το ντρέσινγκ ξεχωριστά.

Καλή απόλαυση!