Αν είσαι πολλά χρόνια με τον ίδιο σύντροφο, ίσως κάποια στιγμή να θέλεις κάτι διαφορετικό. Πολλά είναι τα ζευγάρια πλέον που συζητούν το ενδεχόμενο μιας σχέσης με ιδιαίτερα προνόμια. Βέβαια, δεν είναι μια κατάσταση που μπορούν να τη διαχειριστούν όλοι, γι’ αυτό θα πρέπει να το σκεφτείς καλά, πριν προχωρήσεις σε αυτό το βήμα.

Τι πρέπει να λάβεις υπόψη

-Είναι η σχέση σου σταθερή;

Με το όρο “σταθερή” εννοούμε “είστε εκεί ο ένας για τον άλλον”; Επικοινωνείτε; Υποστηρίζεστε μεταξύ σας; Απαραίτητη προϋπόθεση για να “ανοίξεις” τη σχέση σου είναι η καλή επικοινωνία. Χρειάζεται να υπάρχει δυνατότητα να μιλάτε για τα ζητήματα της σχέσης σας και να έχετε τη συναισθηματική νοημοσύνη για να διαχειριστείτε τα προβλήματα. Αν δε μπορείς να συζητήσεις ανοιχτά, οι επιπρόσθετοι ερωτικοί σύντροφοι δεν είναι καλή ιδέα. Η σχέση σου σύντομα θα διαλυθεί. Πρέπει να υπάρχει η σιγουριά ότι ο σύντροφός σου θα είναι εκεί ό,τι και αν συμβεί.

-Γιατί θέλεις μια ανοιχτή σχέση;

Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Ποιο είναι το κίνητρο; Χρειάζεσαι περισσότερη τρυφερότητα ή περισσότερο σεξ; Νιώθεις ότι ο σύντροφός σου δε μπορεί να σου δώσει συγκεκριμένα πράγματα;  Βρες την αιτία και τα λόγια για να το εξηγήσεις αυτό στη σχέση σου. Να είσαι προετοιμασμένη όμως για πιθανές ανησυχίες και αντιρρήσεις.

-Το να προτείνεις κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει αναστάτωση

Κάποιοι σύντροφοι αντιδρούν έντονα. Θεωρούν ότι δεν είναι αρκετοί και γι’ αυτό το άλλο μέλος της σχέσης θέλει να απευθυνθεί αλλού. Συνήθως αυτό όμως δε συμβαίνει. Τα ζευγάρια που κάνουν αυτό το βήμα είναι συνήθως ευτυχισμένα. Διαφορετικά θα κατέφευγαν στην απιστία και όχι σε τέτοιες συζητήσεις. Απλώς θέλουν περιστασιακά να κοιμούνται με διαφορετικά άτομα.

-Μην πιέσεις

Προετοιμάσου να λάβεις το “όχι” σαν απάντηση. Μην πιέσεις τον άλλον όμως. Δε θέλεις να κάνεις το σύντροφό σου να αισθανθεί ανεπαρκής και να φοβάται συνεχώς στο μέλλον. Μην προτείνεις μια “ανοιχτή” κατάσταση για να σώσεις μια προβληματική σχέση. Σε αυτή την περίπτωση, επισκεφτείτε ένα σύμβουλο, όχι το κρεβάτι κάποιου ξένου.

-Τι να συζητήσετε

Αν το έτερον ήμισυ δεχτεί, πρέπει να συζητήσετε όλες τις παραμέτρους. Τι είδους σχέση θέλετε να πετύχετε; Τι απαγορεύεται; Ποια άτομα αποκλείονται; Πόσο χρόνο θα περνάτε με άλλους parteners; Θα μοιράζεστε τις λεπτομέρειες;

Η ειλικρίνεια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το άλφα και το ωμέγα.