Το σώμα μας είναι ένας “ναός” αναφέρει μια αρχαία παροιμία και σίγουρα θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το προσέχουμε και να το φροντίζουμε. Το Balanced (www.balanced.gr) είναι ένας ξεχωριστός χώρος που έχει σαν στόχο να μας κάνει να γνωρίσουμε καλύτερα το σώμα μας, να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση και να του παρέχουμε αυτά που χρειάζεται για να έχει πάντοτε υγεία και ευεξία. Η υπευθύνη του Balanced, κα Ματίνα Κουτρουμπή μας μίλησε για την καινοτόμα αυτή προσπάθεια και παρακάτω πρόκειται να ανακαλύψουμε τα μυστικά του “ευ ζην”… 

T.L: Πως γεννήθηκε η ιδέα του «Balanced»; Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε να δημιουργήσετε προγράμματα που ακολουθούν μια πιο ολιστική προσέγγιση;

M.K.: Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει διαταράξει τη σχέση και σύνδεση του ανθρώπου, τόσο με το φυσικό του σώμα και τα συναισθήματα του, όσο και με τις σκέψεις του.  Όλοι μας έχουμε πολύ πιεστικά πράγματα να κάνουμε, και πολύ γεμάτα προγράμματα με δουλειά, παιδιά, γονείς, θεωρώντας πολυτέλεια τις προσωπικές μας ανάγκες και επιθυμίες.  Τρώμε “άτσαλα”, περνάμε τις περισσότερες ώρες μας σε ένα κάθισμα (π.χ. γραφείου, αυτοκινήτου) και ζούμε υπό κατάσταση στρες και πίεσης.

Γι’ αυτό το σκοπό δημιουργήσαμε το Balanced. Εξειδικευμένοι επιστήμονες βοηθούν να αποκτηθεί το «ευ ζην» σε ένα χώρο ασφαλή, φιλικό και χαλαρωτικό. Προσεγγίζουμε ολιστικά το στόχο μας, με υπηρεσίες διατροφής, άσκησης, συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας. Η επίβλεψη και η εκπαίδευση είναι από τα βασικότερα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών και της φροντίδας που προσφέρουμε.

T.L: Πως πρόκυψε η ονομασία «Balanced» και τι συμβολίζει;

M.K.: Balanced σημαίνει ισορροπημένος. Ισορροπία στο σώμα, το νου και την ψυχή. Αυτό ακριβώς προσφέρει η ομάδα μας. Συμβολίζει την προσπάθεια “ευθυγράμμισης” σώματος και νου. Γνωρίζουμε πως όταν επέλθει ισορροπία βελτιώνεται τόσο η  υγεία  μας, όσο και η σχέση με τον εαυτό μας και  τους οικείους μας.

T.L: Μπορείτε να μας συστήσετε καλύτερα το team του Balanced;

M.K.: Η ομάδα του Balanced είναι γυναικεία υπόθεση. Υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας, προσφέρει η συμβουλευτική ψυχολόγος Σάρα Στρίτ-Βατσέλλα με πολυετή εμπειρία στην ατομική ψυχοθεραπεία εφήβων και ενηλίκων, σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ψυχικής υγείας, στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα.

Υπηρεσίες διατροφής προσφέρει η διαιτολόγος – διατροφολόγος και Health & Wellness Coach Μάρα Αθανασοπούλου. Έχει ειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Δίνει μεγάλη έμφαση στη σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση, ώστε να επιτυγχάνεται τόσο η τροποποίηση του βάρους, όσο και η διατήρησή του.

Εγώ εχω αναλάβει την άσκηση με πολυετή εμπειρία στο σχεδιασμό και την επίβλεψη. Η δική μου ειδικότητα είναι η κλινική εργοφυσιολογία, μια ειδικότητα σχετικά καινούργια στην Ελλάδα. Πιστεύω πως όσο αφορά την άσκηση το σημαντικότερο είναι η εξατομίκευση ακόμα και όταν κανείς ασκείται σε ομάδα.

T.L: Οι συνεδρίες γίνονται σε ομάδες ή μήπως ακολουθείτε και πιο εξατομικευμένες (personalized) προσεγγίσεις, ανάλογα με το εκάστοτε περιστατικό;

M.K.: Όλες οι υπηρεσίες του Balanced μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε ατομικά είτε σε ομάδες ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε περιστατικού. Σε κάθε περίπτωση η προσωπικές ανάγκες του ατόμου, λαμβάνονται υπόψιν, μιας και η εξατομίκευση είναι βασικό χαρακτηριστικό της προσέγγισης που ακολουθούμε. Δίνουμε μεγάλη σημασία στη σωστή ενημέρωση τόσο μέσα από τις συνεδρίες σε ατομικό επίπεδο όσο και μέσα από τις τακτικές ενημερωτικές ομιλίες που πραγματοποιούνται μηνιαία. Είναι βασικό, το άτομο, να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του, να τον αγαπήσει, να τον φροντίσει και να τον αναπτύξει. Η ομάδα του Balanced είναι δίπλα του σε αυτή τη διαδρομή, ώστε να γίνει με ασφάλεια σε ένα περιβάλλον φιλικό και χαλαρωτικό.

T.L: Ποια είναι τα κύρια στοιχεία που κάνουν το Balanced να διαφέρει και να ξεχωρίζει από αντίστοιχες προσπάθειες;

M.K.: Τρία πράγματα κάνουν το Balanced ξεχωριστό. Πρώτον η ολιστική προσέγγιση μέσω της ομάδας μας. Βλέπουμε τον άνθρωπο ψυχή και σώμα. Δεύτερον η υψηλή επιστημονική ειδίκευση της ομάδας με μακρόχρονη εμπειρία στο χώρο. Και τρίτον η πελατοκεντρική μας προσέγγιση, γιατί μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους πελάτες μας, ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, είτε ατομικά, είτε ομαδικά, είτε μέσω διαδυκτίου σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

T.L: Μιλήστε μας λίγο παραπάνω για τις «διαδικτυακές» σας υπηρεσίες (online υπηρεσίες που πραγματοποιούνται live και μέσω Internet). Αφορά και τις 3 ειδικότητες, διατροφή, άσκηση και ψυχοθεραπεία; 

M.K.: Ναι φυσικά αφορά και τις 3 ειδικότητες. Να σας δώσω ενα παράδειγμα. Φανταστείτε έναν εργαζόμενο ή επιχειρηματία όπου η δουλειά του απαιτεί συνεχείς μετακινήσεις και ταξίδια είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Επίσης, μια μητέρα χωρίς βοήθεια στο σπίτι, όπου δεν έχει τη δυνατότητα να φύγει από το σπίτι της. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες άσκησης, διατροφής και ψυχοθεραπείας και να ενταχθούν σε ένα επιβλεπόμενο και οργανωμένο πρόγραμμα παρέμβασης, με επιτυχή αποτελέσματα σαν να βρίσκονταν κοντά μας. Μάλιστα πελάτης μας, μας εξομολογηθηκε πως νομίζοντας πως θα συναντηθούμε “φυσική παρουσία”, είχει ενημερώσει τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου οπου έμενε, πως περιμένει επισκέπτη. Ένοιωθε σαν να είμασταν εκεί!

Επιπλέον, μειώνεται τόσο ο χρόνος, όσο και το κόστος μετακίνησης προς και από το κέντρο μας, κάνοντας τις διαδικτυακές μας υπηρεσίες ευέλικτες και συμβατές με τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Το μόνο που απαιτείται είναι σύνδεση στο διαδίκτυο και μια κάμερα (π.χ. με τη χρήση υπολογιστή, tablet ή κινητού).

  

T.L: Πόσο σημαντική είναι η δημιουργία μια προσωπικής σχέσης με τον πελάτη;

M.K.: Εξαιρετικά σημαντική. Ίσως το σημαντικότερο πράγμα είναι η προσωπική σχέση, που θα μας δώσει το κίνητρο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας σαν ομάδα. Αν και αυτό θεωρείται βασική προϋπόθεση για την ψυχοθεραπεία, αξίζει να τονίσουμε πως είναι εξίσου σημαντικό για την διατροφή και την άσκηση μιας και ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, με ξεχωριστές ανάγκες, στόχους και επιθυμίες.

T.L: Τι θα συμβουλεύατε σε εκείνους που έχουν ενδοιασμούς στο να το πάρουν απόφαση και να ξεκινήσουν την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής;

M.K.: Tο πιο δύσκολο είναι η αρχή. Κάντε την αρχή σήμερα, βάζοντας τα δύσκολα πίσω σας το συντομότερο δυνατόν. Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξει κανείς τρόπο ζωής και να υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες. Έχουμε δει σε μελέτες με άτομα 95 ετών, να βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση και τη διάθεσή τους. Το σώμα μας είναι μια ευφυέστατη “μηχανή” όπου σε συνδυασμό με ένα καθαρό και δυνατό νου μπορεί όχι μόνο να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής, αλλά να “δώσει ζωή” στα χρόνια μας.