«Νους υγιής, εν σώματι υγιεί» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και εμείς σου έχουμε τους τρόπους να διατηρήσεις το μυαλό σου σε φόρμα!

-Κατανάλωσε λιπαρά ψάρια

Δυο πρόσφατες έρευνες απέδειξαν πως τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, αλλά και σε άλλα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία κρατούν την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα αλλά παράλληλα δίνουν και αρκετά οφέλη στον εγκέφαλο. Τα ωμέγα-3 λιπαρά προλαμβάνουν το Αλτσχάιμερ, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Το ψάρι που είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά είναι ο σολομός, ενώ γενικά τα λιπαρά ψάρια προσφέρουν το θαυματουργό αυτό αμινοξύ.

-Ο καφές «ξυπνάει» τον εγκέφαλο

Οι έρευνες που έγιναν σε 1400 άτομα μεταξύ 21 και 50 ετών, έδειξαν πως η κατανάλωση καφέ μπορεί να προλάβει την εγκεφαλική άνια. Ο λόγος είναι πως ο καφές περιέχει μανγήσιο, το οποίο προλαμβάνει τον διαβήτη, ενώ είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, κρατώντας έτσι τον εγκέφαλο προστατευμένο. Για όσους τους ενοχλεί ο καφές, δυστυχώς ο ντεκαφεϊνέ δεν έχει τις ίδιες ιδιότητες…

-Το περπάτημα σώζει

Το καθημερινό περπάτημα για λίγη ώρα αυξάνει τη δύναμη της μακροπρόθεσμης μνήμης 2% ετησίως, σύμφωνα με έρευνα του 2011 η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the Neational Academy of Sciences. Μπορεί το 2% να φαίνεται μικρό, αλλά η υπόφυση του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την μνήμη μειώνεται με τα χρόνια διαρκώς.

-Μάθε μια νέα γλώσσα

Στο περιοδικό Annals of Neurology δημοσιεύτηκε μια έρευνα, η οποία έδειξε πως οι ενήλικες που μιλούν περισσότερες από 2 γλώσσες είχαν μεγαλύτερο IQ από τους αντίστοιχους που μιλούσαν μόλις μια. Δεν έχει σημασία αν κάποιος μάθει μια δεύτερη γλώσσα μικρός ή μεγάλος, με τους επιστήμονες να οδηγούνται στο συμπέρασμα πως δημιουργείται ένας νέος νευρώνας, μέσα στον ήδη υπάρχον, δίνοντας έτσι στον εγκέφαλο τη δυνατότητα να ξεχωρίζεις τις γλώσσες.