Το τελευταίο χρονικό διάστημα σίγουρα θα έχει πάρει το αυτί σας για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το πόσο αλλάζει την καθημερινότητά και τη ζωή μας γενικότερα. Ειδικότερα, το chatbot ChatGPT, μια μορφή Τεχνητής Νοημοσύνης που βρίσκεται στους προβολείς, έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει απαντήσεις όπως ακριβώς ένας ανθρώπινος συνομιλητής. Πολύ περισσότερο όμως το ChatGPT αποτελεί ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει σε πολλούς τομείς, ακόμη και στην… τέχνη της μαγειρικής!

Η μαγειρική είναι γνωστό ότι είναι μια τέχνη που απαιτεί χρόνο, υπομονή και εξάσκηση, καθώς μόνο εάν πειραματιστείτε και προσπαθήσετε (ξανά και ξανά) δεν θα απογοητευτείτε. Σε περίπτωση μάλιστα που αισθανθείτε ότι η μαγειρική σας τέχνη κάπου… έχει βαλτώσει, εδώ είναι που το ChatGPT μπορεί να αναλάβει… δράση, καθώς δύναται να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε νέες πεντανόστιμες συνταγές που θα σας κάνουν κυριολεκτικά να… γλείφετε και τα δάχτυλα σας!

Δημιουργώντας Συνταγές με το ChatGPT!

Για να δημιουργήσετε μια συνταγή με το ChatGPT θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε στον υπολογιστή σας στο https://openai.com/blog/chatgpt και στη συνέχεια να κάνετε μια εγγραφή βάζοντας το mail σας και έναν κωδικό. Για να δημιουργήσετε μια συνταγή με την Τεχνητή Νοημοσύνη του ChatGPT, θα πρέπει να «τροφοδοτήσετε» την πλατφόρμα με μια σειρά από πληροφορίες και βασικό info που να αφορά στο πιάτο που σχεδιάζετε να ετοιμάσετε…

  1. Επιλέξτε μια κουζίνα! Το ChatGPT μπορεί να δημιουργήσει συνταγές από μια μεγάλη ποικιλία από κουζίνες (περιλαμβάνοντας ιταλική, μεξικάνικη, κινέζική κ.ά.). Ξεκινήστε λοιπόν με τον τύπο της κουζίνας που επιθυμείτε να εξερευνήσετε!
  2. Επιλέξτε το βασικό συστατικό! Κάθε συνταγή περιλαμβάνει από ένα βασικό υλικό… Για παράδειγμα θα πρέπει να ενημερώσετε την Τεχνητή Νοημοσύνη εάν θέλετε να δημιουργήσετε κοτόπουλο, μοσχάρι ή λαχανικά.
  3. Ακολουθείτε κάποια συγκεκριμένη… δίαιτα ή διατροφή; Το ChatGPT πρέπει να το γνωρίζει! Εάν είστε vegan ή προτιμάτε μια κετογονική διατροφή, θα σας προτείναμε να ενημερώσετε την πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης.
  4. Ποια είναι η αγαπημένη σας μέθοδος μαγειρέματος; Εάν σας αρέσουν τα φαγητά που γίνονται ψητά στο φούρνο ή στο γκριλ, καλό θα ήταν να εισαγάγετε στο ChatBot και αυτή την πληροφορία.

Μόλις εφοδιάσετε την Τεχνητή Νοημοσύνη με τις παραπάνω πληροφορίες, τότε θα μπορεί με ευκολότερο τρόπο να σας δημιουργήσει μια συνταγή. Ωστόσο, πριν πατήσετε το πλήκτρο του Generate καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τα παρακάτω χρήσιμα tips:

  1. Να είστε συγκεκριμένοι! Όσο πιο συγκεκριμένη είναι η πληροφορία που εισαγάγετε στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τόσο καλύτερη (και πιο κομμένη στα μέτρα σας) θα είναι η απάντηση που θα πάρετε. Για παράδειγμα εάν θέλετε το ChatGPT να σας προτείνει vegan λαζάνια, τότε καλό θα ήταν να αναφέρετε ότι ψάχνετε για μια vegan συνταγή που να περιλαμβάνει ζυμαρικά, λαχανικά και noodles.
  2. Μην διστάσετε να πειραματιστείτε με διαφορετικά… υλικά! Μία από τις εξελιγμένες δυνατότητες του ChatGPT είναι ότι μπορεί να «γεννήσει» διαφορετικές συνταγές με μια μεγάλη ποικιλία υλικών. Για παράδειγμα, μπορείτε να ρωτήσετε ποια «πρόσθετα μπαχαρικά θα μπορούσαν να προστεθούν στη συνταγή μου»;
  3. Αν και το ChatGPT παράγει μοναδικές και λαχταριστές συνταγές, θα μπορούσατε να προβείτε και σε δικούς σας… «πειραματισμούς». Άλλωστε η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν πρόκειται να προσβληθεί εάν τελικά δεν χρησιμοποιήσετε τη συνταγή του κατά γράμμα!
  4. Χρησιμοποιήστε το ChatGPT ως την μαγειρική σας… «αφετηρία», καθώς μην ξεχνάτε ότι είναι το δικό σας ταλέντο και μεράκι που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ένα πιάτο!

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές, χρησιμοποιήστε την Τεχνητή Νοημοσύνη και… καλή σας όρεξη!