Είναι σχεδόν αδύνατο να διανοηθούμε Χριστούγεννα χωρίς κάστανα. Αποτελούν ένα ιδανικό υγιεινό snack και μπορούμε εύκολα να τα χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές, φτιάχνοντας άκρως χριστουγεννιάτικα πιάτα. Συνηθίζεται να τα χρησιμοποιούμε ως γέμιση στη γαλοπούλα ή να φτιάχνουμε βελουτέ σούπες για τα εορταστικά τραπέζια. Όμως τα κάστανα είναι μια εξαιρετική πρώτη ύλη και για πίτες, όπως αυτή που ακολουθεί.

Υλικά

100 γρ. αποξηραμένα κάστανα, τα οποία έχουμε βάλει στο νερό για 6- ώρες

2 φύλλα δάφνης

1 κλαράκι δεντρολίβανο

210 ml κόκκινο κρασί

300 ml ζωμό λαχανικών

25 γρ. βούτυρο

8 μικρά κρεμμυδάκια τριμμένα

200 γρ. μανιτάρια καθαρισμένα

10 γρ. μουστάρδα

45 γρ. soy sauce

φρέσκο πιπέρι

1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

225 γρ. σφολιάτα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε τα κάστανα, τα μυρωδικά και το μισό κρασί και τα καλύπτουμε με το ζωμό λαχανικών. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα κάστανα, το υπόλοιπο κρασί και όσο χρειαζόμαστε από το υγρό που έμεινε στην κατσαρόλα, για να τα καλύψουμε. Βράζουμε για 20 λεπτά. Συμπληρώνουμε το πιπέρι και τη μουστάρδα και βράζουμε άλλα 5 λεπτά. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Μεταφέρουμε σε ένα πιρέξ τη σφολιάτα, αλευρώνοντας λίγο πρώτα την επιφάνεια. Προσθέτουμε τη γέμιση και καλύπτουμε και την πάνω πλευρά με τη σφολιάτα. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

Διαβάστε επίσης: Χειμωνιάτικη τάρτα με δαμάσκηνα | Thats Life. Life as it is!