Πολλές φορές όταν επιθυμούμε να βαδίσουμε στο δρόμο της δίαιτας και της σωστής διατροφής καλούμαστε να επιλέξουμε ένα διαιτητικό – διατροφικό πλάνο, το οποίο θα μας βοηθήσει να χάσουμε εύκολα και γρήγορα κιλά (με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες). Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα έχουν επικρατήσει δύο διατροφικά format, καθώς από τη μία έχουμε τη δίαιτα Dukan και από την άλλη την δίαιτα Atkins.

Η μεν πρώτη είναι  μια καθαρά πρωτεϊνική δίαιτα που βασίζεται σε 4 διαφορετικά στάδια, και δεν περιορίζει τις ποσότητες, ενώ η Atkins χτυπάει στην «καρδιά» των υδατανθράκων, καθώς όταν μειώσει κανείς τις ποσότητές τους, τότε ο οργανισμός στρέφεται προς το συσσωρευμένο λίπος για την απαραίτητη ενέργεια. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται λιπόλυση και σύμφωνα με τους οπαδούς της δίαιτας θα σε βοηθήσεις να χάσεις γρήγορα κιλά. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις ακολουθούν ένα μοντέλο αυστηρής μείωσης των υδατανθράκων, ωστόσο η Dukan με την Atkins έχουν και μια σειρά από βασικές διαφορές. Πιο συγκεκριμένα…

  • Η δίαιτα Dukan δεν βασίζεται στο μέτρημα των θερμίδων, των υδατανθράκων ή άλλων θρεπτικών αξιών.
  • H δίαιτα Dukan προσφέρει μια λίστα 100 φαγητών, μαζί με ορισμένα έξτρα φαγητά που μπορείτε να καταναλώστε στη διάρκεια της 4ης φάσης της.
  • Η Atkins δεν έχει κανένα περιορισμό στα γαλακτοκομικά και ζωικά λίπη ή στα κορεσμένα λίπη. Η Dukan από την πλευρά της εστιάζει περισσότερο στα χαμηλά λιπαρά, περιλαμβάνοντας και γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Η Atkins προτείνει shakes, μπάρες και άλλου είδους προϊόντα που εντάσσονται στην σφαίρα του wellness, ενώ η Dukan επικεντρώνεται αποκλειστικά στα 100 προαναφερθέντα φαγητά «φυσικής προελεύσεως».

Όποιο κι εάν είναι το διατροφικό format που τελικά θα επιλέξετε σας συστήνουμε πάντοτε να ακολουθείτε τις οδηγίες ενός ειδικού επιστήμονα διατροφολόγου, έτσι ώστε να αδυνατίζετε σωστά και χωρίς να κάνετε «θυσίες», οι οποίες μπορεί να εξασθενήσουν τον οργανισμό σας!