Η δίαιτα Μίτσελ ή αλλιώς η δίαιτα Montignac, είναι μια δίαιτα απώλειας βάρους η οποία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ευρώπη κατά τη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με τη δίαιτα Μίτσελ για να χάσετε βάρος δεν έχει σημασία πόσο τρώτε, αλλά ποιους υδατάνθρακες καταναλώνετε. Διαχωρίζει, λοιπόν, τους υδατάνθρακες σε «καλούς» και «κακούς», ανάλογα με το γλυκαιμικό τους δείκτη, συνιστώντας άπαχο φιλέτο, κόκκινο κρασί, λαχανικά και μαύρη σοκολάτα και απαγορεύοντας ζυμαρικά, άσπρο ψωμί, ζάχαρη, αποφλοιωμένο ρύζι, επεξεργασμένα δημητριακά και προϊόντα από άσπρο αλεύρι.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δίαιτα Μίτσελ, το φαγητό χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες: τους “καλούς” υδατάνθρακες, τα λιπίδια – που συμπεριλαμβάνουν λίπος και κρέας, τα λιπίδια-υδατάνθρακες – που συμπεριλαμβάνουν ξηρούς καρπούς και οργανικά κρέατα, και, τέλος, τις ίνες – που συμπεριλαμβάνουν δημητριακά ολικής άλεσης και λαχανικά.

Οι υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη θεωρούνται απαγορευμένοι/ “κακοί” και συστήνεται να μην καταναλώνονται σε συνδυασμό με λιπίδια, διότι οσυνδυασμός αυτός βοηθά στην αποθήκευση λίπους στο σώμα.

 

Κανόνες της δίαιτας Μίτσελ

  • Επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο “καλών” υδατανθράκων (με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη). Ζάχαρη, επεξεργασμένα δημητριακά, γλυκόζη και πατάτες θα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Δεν επιτρέπεται ο συνδυασμός λίπους και υδατανθράκων σε ένα γεύμα. Εάν καταναλωθεί λίπος σε ένα γεύμα πρέπει να περάσουν τέσσερις ώρες προτού καταναλωθούν υδατάνθρακες και τρεις ώρες για το αντίστροφο.
  • Επιτρέπεται μόνο ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ (ένα μικρό μπουκαλάκι κρασί ή μπύρα).
  • Ανάμεσα στα γεύματα θα πρέπει να καταναλώνεται άφθονο νερό.
  • Πρέπει να καταναλώνονται πολλές ίνες.
  • Επιτρέπεται ελάχιστη μόνο ποσότητα καφεΐνης.
  • Πρέπει να καταναλώνονται τρία γεύματα τη μέρα. Δεν επιτρέπονται τα snacks μεταξύ των γευμάτων και το φαγητό αργά το βράδυ.
  • Δεν επιτρέπεται να συνδυάζονται φρούτα με το φαγητό (εκτός από φράουλες και βατόμουρα). Τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν ξεχωριστά, μεταξύ των γευμάτων.
  • Πρέπει να καταναλώνονται μόνο υγειινά λίπη και να χρησιμοποιείται ελαιόλαδο για το μαγείρεμα.
  • Η δίαιτα πρέπει να συνδυάζεται με γυμναστική.

Αρχές της δίαιτας Μίτσελ

  • Η βασική αρχή της δίαιτας Μίτσελ είναι διαμόρφωση δύο διατροφικών πλάνων. Το πρώτο αφορά την απώλεια βάρους και το δεύτερο επικεντρώνεται στη διατήρηση του βάρους. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης το πάγκρεας αποτοξινώνεται ενώ παράλληλα ενθαρύννεται η ανοχή στη γλυκόζη αποφεύγοντας τη δημιουργία υπερβολικής ποσότητας ινσουλίνης. Η φάση αυτή διαρκεί για τουλάχιστον δύο μήνες. Η δεύτερη φάση εκπαιδεύει και βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους μετά την απώλειά του κατά την πρώτη φάση.
  • Αυτή η δίαιτα συνιστά την κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
  • Δεν συνιστά χαμηλή σε θερμίδες διατροφή.
  • Συνιστά την αποφυγή κακών διατροφικών συνηθειών που προκαλούν ανισορροπία του μεταβολισμού.
  • Συνιστά την κατανάλωση λίπους καλής ποιότητας και ινών.
  • Η δίαιτα αυτή είναι εμπνευσμένη από τη γαλλική κουζίνα και επιτρέπει την κατανάλωση σοκολάτας, τυριού κλπ. σε περιορισμένη ποσότητα, τροφές οι οποίες είναι απαγορευμένες σε άλλες δίαιτες.

Πλεονεκτήματα της δίαιτας Μίτσελ

  • Είναι εύκολη στην τήρηση, καθώς δεν προϋποθέτει πολύ χρόνο για την ετοιμασία των γευμάτων.
  • Δεν απαιτεί υπολογισμό θερμίδων.
  • Δεν περιλαμβάνει δυσεύρετα τρόφιμα.
  • Προσδίδει ενέργεια αμέσως, δεδομένου ότι βασίζεται στην κατανάλωση υδατανθράκων.

Πηγή: Diaites.gr