Τώρα που αρχίζουν σιγά σιγά και κλείνουν τα πάντα γύρω μας λόγω της πρόσφατης κήρυξης του κορωνοϊού σε πανδημία (από επιδημία), είναι πιθανόν να έχετε λάβει οδηγίες από τον εργοδότη σας να δουλέψετε από το σπίτι, για την ασφάλεια όλων. Η δουλειά από το σπίτι μπορεί εύκολα να γίνει φορτική κατάσταση, να σας προκαλέσει την διπλάσια κούραση και να σας «τρελάνει». Τι πρέπει να προσέξετε ώστε να «διατηρήσετε τα λογικά σας» και να έχετε μία άνετη εμπειρία;

Δουλειά από το σπίτι – ο «Ιερός Οχτάλογος»

δουλειά από το σπίτι

Θέσε όρια

Δούλεψε όσο θα δούλευες εάν ήσουν στο γραφείο. Μην ξημεροβραδιαστείς πάνω από το laptop. Οι καιροί είναι δύσκολοι, χρειάζεσαι ξεκούραση και αρκετό προσωπικό χρόνο. Εάν δουλεύεις λίγο, κάνεις ένα μισάωρο διάλειμμα, δουλεύεις ξανά λίγο, θα καταλήξεις να τελειώσεις το βράδυ.

Μην έχεις ανοιχτή την τηλεόραση

Αυτές τις μέρες, με όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα, η τηλεόραση έχει να σου μεταφέρει μόνο αρνητική ενέργεια. Τα νέα για τον κορωνοϊό COVID – 19 προς το παρόν μόνο ευχάριστα δεν μπορούν να είναι, καλύτερα να ενημερωθείς για αυτά πέραν του ωραρίου σου. Μπορεί να έχεις συνηθίσει να ακούς λίγο θόρυβο από πίσω για να έχεις την αίσθηση ότι δεν είναι τόσο μοναχικά, αλλά καλύτερα να την κρατήσεις κλειστή. Σου αποσπά την προσοχή χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Μην φοράς τις πιτζάμες σου!

Όσο περίεργο και εάν ακούγεται, όχι, δεν πρέπει να παραμείνεις με τις πιτζάμες σου. Για να έχει το μυαλό σου την αίσθηση ότι κάνεις κάτι σημαντικό, θα πρέπει να δώσεις λίγη προσοχή στον εαυτό σου και να ντυθείς κατάλληλα. Φόρα ρούχα άνετα αλλά που να είναι καλά και να σε κάνουν να νιώθεις όμορφη. Η παρατεταμμένη διαμονή μας μέσα μπορεί να παίξει άσχημα παιχνίδια με την ψυχική μας υγεία, οπότε αυτός είναι ένας καλός τρόπος να «ξεγελάσεις» το μυαλό σου.

δουλειά από το σπίτι

Όρισε συγκεκριμένο χώρο που θα εργαστείς

Το σπίτι είναι το «προσωπικό σου καταφύγιο». καλύτερα να μην εργαστείς εκεί που συνήθως ξεκουράζεσαι, όπως στον καναπέ τους σαλονιού. Θέλεις να έχεις την πλήρη αίσθηση ότι δουλεύεις για να παραμείνεις συγκεντρωμένη/ος. Κάτσε στο γραφείο όπου συνήθως διαβάζεις ή κάνεις εξωτερικές δουλειές, αλλιώς, η αλήθεια είναι ότι θα βαρεθείς. Επίσης, καλύτερα να μην είσαι στον ίδιο χώρο με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου, γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σου αποσπάσουν την προσοχή.

Απέφυγε όσο μπορείς τα social media 

Το να κάνεις κάθε τόσο διάλειμμα κάνοντας λίγο scroll down δεν είναι κακό, το αντίθετο. Το θέμα είναι, όμως, ότι με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών θα σου αποσπάσουν τη προσοχή και μπορεί να σε γεμίσουν με πανικό. Εάν θέλεις να ξεσκάσεις λίγο, κάνε διατάσεις/γυμναστική, παίξε ένα γρήγορο παιχνίδι ή μπες στα social media συγκεκριμένα για να δεις περιεχόμενο που δεν αφορά την επικαιρότητα.

Κάνε προγραμματισμένα διαλειμματάκια

Για να μην «κλατάρεις», είναι σημαντικό να κάνεις μικρά διαλειμματάκια. Όχι όποτε το θυμηθείς αλλά προγραμματισμένα. Για παράδειγμα, πες στον εαυτό σου ότι κάθε μισή ώρα, θα σηκώνεσαι να πίνεις λίγο νερό ή οτιδήποτε. Θα βγαίνεις στο μπαλκόνι να τσεκάρεις τον καιρό. Οτιδήποτε.

Προετοιμάσου κατάλληλα

Να έχεις από πριν το γραφείο και το δωμάτιο καθαρισμένο. Αλλιώς, θα τα βλέπεις και θα θες να τα κάνεις εκείνη την στιγμή. Δεν θα έχεις χρόνο και θα καταλήξεις να δουλεύεις μέσα στον χαμό.

Βγες έξω 

Εάν έχεις μπαλκόνι ή παράθυρο, μην χάσεις την ευκαιρία να βγαίνεις κάθε τόσο να πάρεις λίγο καθαρό αέρα και να δεις το φως της ημέρας. Είναι πολύ σημαντικό. Η δουλειά από το σπίτι δεν χρειάζεται να είναι δυσάρεστη.

δουλειά από το σπίτι