Το τελευταίο διάστημα έρχονται σταδιακά στην επιφάνεια θέματα που παραδοσιακά απασχολούν τις γυναίκες, όπως η ανισότητα στον επαγγελματικό χώρο, η σεξουαλική παρενόχληση, η σωματική, ψυχολογική και άλλες μορφές κακοποίησης αλλά και η δύναμη που απαιτείται προκειμένου οι γυναίκες να ανταποκρίνονται στους πολλαπλούς ρόλους τους χωρίς να θυσιάζουν τα όνειρά τους. Μπορεί πράγματι η κοινωνία μας να έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων. Όμως, η αλήθεια είναι ότι, ειδικά στον επαγγελματικό τομέα, έχουμε ακόμα να διανύσουμε αρκετά…χιλιόμετρα! Μέχρι σήμερα, ελάχιστες είναι οι εταιρείες που στηρίζουν έμπρακτα τις γυναίκες υπαλλήλους τους, αναγνωρίζοντας την αδιαμφισβήτητη προσφορά τους, όχι μόνο την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά καθημερινά.

(ΝΑΤΑΣΑ ΧΡΗΣΤΟΦΗ- Marketing Manager ΙΚΕΑ GREECE)

Δράσεις με επίκεντρο τις γυναίκες

Η έμπρακτη στήριξη στο γυναικείο φύλο, μέσα στο πλαίσιο ενός επαγγελματικού περιβάλλοντος, δε σημαίνει απλώς η εταιρεία να προχωρά σε ένα τυπικό «ευχαριστώ» μια δύο φορές το χρόνο με σχετικές αναρτήσεις στα social media. Σημαίνει να προσλαμβάνει γυναίκες, ενισχύοντας το δυναμικό της χωρίς διακρίσεις, και να φροντίζει για την επιμόρφωση, την ενδυνάμωση, την εξέλιξη αλλά και για την υγεία τους 365 ημέρες το χρόνο. Αυτό είναι άλλωστε που κάνει τον Όμιλο FOURLIS να ξεχωρίζει εδώ και δεκαετίες, αφού έχει αποδείξει εμπράκτως, μέσα από τις πολιτικές και τις πρακτικές που ακολουθεί, ότι στέκεται στο πλευρό των γυναικών του, που αποτελούν το 52% του ανθρώπινου δυναμικού του Ομίλου. Τον Μάρτιο του 2022 ο Όμιλος προχώρησε σε μία ακόμα δράση για τις γυναίκες εργαζόμενες, δίνοντάς τους το απαραίτητο βήμα για να «λάμψουν».

(PAOLA QUEVEDO -INTERSPORT Regional Assistant Category Manager)

Σε πρώτο «πλάνο» οι εργαζόμενες

Οι σύγχρονες γυναίκες έχουν ανάγκη να ακουστούν αλλά και να νιώσουν περήφανες για όσα έχουν καταφέρει. Γι’ αυτό το μήνα Μάρτιο, περισσότερες από 40 γυναίκες από όλες τις εταιρείες του Ομίλου FOURLIS σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησής του είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν και να μιλήσουν για όσα τις εμπνέουν. Οι φωτογραφίες, οι απόψεις και οι σκέψεις τους δημοσιοποιήθηκαν στη συνέχεια σε όλους τους εργαζόμενους, μέσα από μία σειρά post στο εργαλείο εσωτερικής επικοινωνίας. Παράλληλα, με πρωτοβουλία της Διευθύντριας Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου, κ. Λήδας Φουρλή, και συντονίστρια τη Δημοσιογράφο κ. Νίκη Λυμπεράκη, έλαβαν χώρα live συζητήσεις με 3 δυναμικές γυναίκες. Με «όπλο» το δημιουργικό διάλογο αναδείχθηκαν θέματα όπως η σημασία της γυναικείας ενδυνάμωσης, η ανάγκη για ασφάλεια, αλλά και οι ευκαιρίες που χρειάζονται αλλά θα πρέπει και να αξιοποιούν οι γυναίκες προκειμένου να πραγματοποιούν τα όνειρα και τους στόχους τους.

Στις συζητήσεις αυτές συμμετείχαν ξεχωριστές καλεσμένες όπως η Χριστίνα Καράμπελα, Αντιπρόεδρος της Actionaid Ελλάς, η οποία αναφέρθηκε στην σημασία του εθελοντισμού και στη θέση της γυναίκας στις δυτικές και μη κοινωνίες, η Φρόσω Τζιντζηροπούλου, Ψυχολόγος Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια του Συλλόγου «Άλμα Ζωής», η οποία έδωσε έμφαση στη γυναικεία ενδυνάμωση μέσω της αλληλοϋποστήριξης, αλλά και η Βανέσα Αρχοντίδου, Founder – AwomanCanBe.org, Alpinist & Motivational Speaker EU Climate Pact Ambassador, η οποία υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τις γυναίκες η προσπάθεια επίτευξης προσωπικών και επαγγελματικών στόχων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα video παρουσιάστηκαν μέσω του intranet της εταιρείας.

Ένα εργασιακό περιβάλλον για όλους

Ο Όμιλος FOURLIS προγραμματίζει επιπλέον δράσεις για τις γυναίκες εργαζόμενες, με στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, στο οποίο όλοι θα νιώθουν ότι ανήκουν και ότι μπορούν να αναπτυχθούν. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων όπως σύστημα Mentoring, σειρά σεμιναρίων για την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησής τους, πρόγραμμα υποστήριξης των νέων μαμάδων που επιστρέφουν στην εργασία, αλλά και οργάνωση δικτύων (networking), ομάδων δηλαδή, μέσα στον Όμιλο για την αλληλοϋποστήριξη γυναικών με παρόμοια ενδιαφέροντα.