Η πάστα Harissa χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική της Μέσης Ανατολής και δίνει μια πικάντικη και μυρωδάτη γεύση στο χαλούμι αυτής της σαλάτας. Αυτό το απλό πιάτο κάνει ένα τέλειο καλοκαιρινό γεύμα.

Συστατικά

  • 2 κουταλιές της σούπας πάστα χαρίσα
  • 2 λεμόνια
  • 250 g χαλούμι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 αμπελοτομάτες, ψιλοκομμένες
  • ½ αγγούρι, αφαιρούνται οι σπόροι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό βολβό μάραθου, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι μηλίτη
  • 250g/9oz γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ελληνικού τύπου
  • 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μέντας
  • μικρές χούφτες ρόκα φύλλα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μέθοδος

  1. Βάλτε 1 κουταλιά της σούπας από την πάστα χαρίσα σε ένα μπολ και χυμώστε ένα από τα λεμόνια σε αυτό. Ανακατεύουμε να ανακατευτούν καλά. Βάζουμε το χαλούμι σε ταψί στρωμένο με αλουμινόχαρτο και το αλείφουμε παντού με το μείγμα της χαρίσας. Σκεπάζουμε και μαρινάρουμε για 10-15 λεπτά.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το κρεμμύδι, τις ντομάτες, το αγγούρι και τον μάραθο. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να καθίσει για 10-15 λεπτά.
  3. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την υπόλοιπη χαρίσα και τον δυόσμο και στύβουμε το χυμό από το υπόλοιπο λεμόνι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να ανακατευτούν καλά.
  4. Προθερμαίνουμε τη σχάρα σε μέτρια-καυτή. Ψήστε το χαλούμι στη σχάρα για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσει.
  5. Για να σερβίρετε τη σαλάτα απλώνετε το μείγμα γιαουρτιού σε μια πιατέλα σερβιρίσματος, ρίχνετε από πάνω το ψητό χαλούμι και σκορπίζετε πάνω από τη σαλάτα και τη ρόκα. Σερβίρετε αμέσως.

Καλή απόλαυση!