Αυτά τα απλά ψημένα μήλα δημιουργούν μια ζεστή, φθινοπωρινή πουτίγκα που θα ευχαριστήσει όλη την οικογένεια. Μπορείτε εύκολα να τα φτιάξετε νωρίτερα και να τα ζεστάνετε πριν τα σερβίρετε.

Συστατικά

  • 50gr βούτυρο
  • 1 πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό
  • 50gr ζάχαρη άχνη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
  • 100gr ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, σουλτανίνες)
  • 4 μεγάλα σκληρά μήλα
  • crème fraîche, για το σερβίρισμα

Μέθοδος

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220C. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού μαζί με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν και μετά προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα. Αφήνω στην άκρη.
  2. Ξεφλουδίστε τα μήλα, σπρώχνοντας τον πυρήνα περίπου στα τρία τέταρτα του μήλου, για να φτιάξετε ένα δοχείο για τη γέμιση.
  3. Βάλτε τα μήλα με τον πυρήνα προς τα πάνω σε ένα βαθύ ταψί ψησίματος, στον οποίο εφαρμόζουν σφιχτά. Γεμίστε τους άδειους πυρήνες με το μείγμα καρυκευμένων φρούτων. Μην ανησυχείτε αν χυθεί λίγο η γέμιση: όταν το μήλο βγάλει τους χυμούς του καθώς ψήνεται, θα δημιουργήσει μια νόστιμη καραμέλα μήλου στον πάτο του δίσκου.
  4. Ψήνετε τα μήλα στο κάτω ράφι του φούρνου για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.
  5. Σερβίρετε τα μήλα με γενναιόδωρες κουταλιές από τους χυμούς ψησίματος και μια κουταλιά κρεμ φρές.

Καλή χρονιά!