Γλυκιά, αλμυρή, κρεμώδης, τραγανή – αυτή η καλοκαιρινή σαλάτα burrata με ψητό ροδάκινο, φρυγανισμένα φιστίκια και σπόρους μάραθου τα έχει όλα. Μπορεί να νομίζετε ότι το να βάλετε το φούρνο για σαλάτα είναι υπερβολικό, αλλά πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο για τις γλυκές, έντονες γεύσεις του ροδάκινου που φτιάχνει το δικό του καραμελωμένο dressing και το τραγανό, φρυγανισμένο, καρύδι topping.

Συστατικά

  • 4 ροδάκινα, κομμένα στα τέσσερα και με κουκούτσι
  • ½ μεγάλο κόκκινο τσίλι, αφαιρούμενοι σπόροι, κομμένο σε φέτες
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, συν 1 κουτ.
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι, συν επιπλέον για γεύση
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου
  • 30g φιστίκια με κέλυφος, ψιλοκομμένα
  • 1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 3–4 κλωνάρια εστραγκόν, φύλλα μαζεμένα
  • 2 μπάλες burrata
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210C με αέρα.
  2. Βάλτε τα ροδάκινα σε ένα ταψί, με τη φλούδα προς τα κάτω. Ρίξτε το κόκκινο τσίλι στη φόρμα. Περιχύνετε τα ροδάκινα με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και 1 κουταλιά της σούπας μέλι και αλατοπιπερώνετε. Ψήνετε για 30 λεπτά ή μέχρι να απανθρακωθούν στις άκρες και να μαλακώσουν.
  3. Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιώντας γουδοχέρι και γουδί, αλέστε τους σπόρους μάραθου με ¼ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες θαλασσινού αλατιού.
  4. Προσθέστε τα φιστίκια Αιγίνης και 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και ανακατέψτε να ανακατευτούν. Απλώνουμε σε ένα μικρό ταψί και βάζουμε στο φούρνο για τα τελευταία 5 λεπτά ψησίματος των ροδάκινων.
  5. Σηκώστε τα ροδάκινα σε μια μεγάλη πιατέλα και τακτοποιήστε το εξωτερικά.
  6. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί στο ταψί και ανακατέψτε καλά, τρίβοντας τους κολλώδεις χυμούς ψησίματος. Δοκιμάστε και προσαρμόστε με περισσότερο ξύδι ή μέλι αν θέλετε.
  7. Σκορπίστε τα φύλλα εστραγκόν πάνω από τα ροδάκινα και στη συνέχεια περιχύστε με τους χυμούς του ψησίματος.
  8. Ανοίξτε τις μπάλες burrata και τοποθετήστε τις στη μέση του πιάτου. Διασκορπίστε το καβουρδισμένο μείγμα ξηρών καρπών και σπόρων πάνω από το τυρί και σερβίρετε αμέσως.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Σαλάτα με φιστίκια: Χορταστική αλλά και ανάλαφρη!