Ο οίνος (ή κρασί) από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα πρόκειται για «μύηση», «εμπειρία» και «μέθεξη»,  αποτελώντας το ποτό εκείνο που συμβολίζει τον αέναο κύκλο της ζωής, αλλά και την ξεχωριστή μαγεία που εκπέμπει η μεσογειακή φύση. Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι πρώτοι κάτοικοι της Μεσοποταμίας ανέπτυξαν την τέχνη της αμπελουργίας και της οινοποιίας, μιας τέχνης, η οποία στη συνέχεια μεταλαμπαδεύτηκε στους Αιγυπτίους, αλλά και στον ευρύτερο Αρχαίο Ελλαδικό χώρο. Για τους αρχαίους μας προγόνους, αυτή η τέχνη δεν άργησε να αποκτήσει χαρακτηριστικά ιεροτελεστίας και μυσταγωγίας, για αυτό και o Θεός Διόνυσος, ο οποίος συμβόλιζε τη γονιμότητα, την αναγέννηση και το γλέντι, έγινε η μυθική εκείνη προσωπικότητα που συνδέθηκε με την παραγωγή και την προστασία του κρασιού (“Θέοινος” όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν οι άνθρωποι της εποχής και «Θεοίνια» οι γιορτές που τελούνταν σε διάφορες οινοπαραγωγικές πόλεις του αρχαιοελληνικού κόσμου).

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία υπάρχουν αρκετές αναφορές για την προέλευση του οίνου, καθώς άλλες φορές συνδέεται με παιδιά του Διόνυσου και της Αριάδνης, Στάφυλο και Οινοπίωνα, και άλλες προέρχεται από τον Άμπελο, έναν αδελφικό φίλου του Διόνυσου, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πολύ νέος και ο θεός του κρασιού ύστερα από παρότρυνση του Δία, τον μετέτρεψε σε φυτό! Τα παραπάνω μυθολογικά και λαογραφικά στοιχεία που επιβίωσαν στο πέρασμα των αιώναν, απλώς καταδεικνύουν την ιδιαίτερη σύνδεση των Ελλήνων με την παραγωγή και κατανάλωση του κρασιού.

Οι πρόγονοι μας συνήθιζαν να αναμειγνύουν το κρασί με το νερό (αναλογία 1:3) και θεωρούσαν ότι ο «άκρατος» οίνος (δηλαδή το κρασί χωρίς την πρόσμιξη νερού) δεν έπρεπε να καταναλώνεται στην καθημερινή ζωή, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (λειτουργώντας για παράδειγμα ως «γιατρικό» σε κάποια βαριά ασθένεια). Το δε εμπόριο του ελληνικού κρασιού ήταν τόσο διαδεδομένο που κάλυπτε τα πέρατα του γνωστού τότε κόσμου, φτάνοντας μέχρι την Ισπανία και τον Εύξεινο Πόντο, με ορισμένες αρχαιοελληνικές πόλεις μάλιστα, να θεσπίζουν ειδικούς νόμους για την προστασία των εγχώριων προϊόντων οίνου.

Μια «ελληνική» παράδοση χιλιάδων ετών που… συνεχίζεται!

Ο Θεόφραστος στα κείμενα του που έχουν διασωθεί ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Αρχαίοι Έλληνες παραγωγοί γνώριζαν τα μυστικά της παλαίωσης του κρασιού, καθώς συνήθιζαν να θάβουν πιθάρια στο έδαφος, τα οποία στη συνέχεια σφράγιζαν με γύψο και ρετσίνι. Μάλιστα, η εμφιάλωση πραγματοποιείτο μέσα σε σφραγισμένους πήλινους αμφορείς, οι οποίοι ήταν κατασκευασμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούν αναλλοίωτα την γεύση και το ξεχωριστό άρωμα του. Παράλληλα, οι παραγωγοί της εποχής συνήθιζαν να προσθέτουν το κρασί με διάφορα αρωματικά βότανα που έβρισκαν στην πλούσια ελληνική γη, αλλά και με μέλι.

Και μπορεί να έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από τότε, όμως η αγάπη των Ελλήνων οινοπαραγωγών για τη δημιουργία του κρασιού, δείχνει να παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, αποτελώντας όχι μόνο τέχνη, αλλά παράληλλα κι «επιστήμη». Ξεκινώντας από τη διαδικασία του τρύγου και της ζύμωσης και φτάνοντας μέχρι την διαύγαση (δηλαδή την τεχνική επεξεργασία για την αφαίρεση ουσιών και πρωτεϊνών, έτσι ώστε να επιτευχθεί η διαύγεια του κρασιού), την παλαίωση και την εμφιάλωση, οι Έλληνες οινοπαραγωγοί αποδεικνύουν περίτρανα, εδώ και χρόνια γιατί θεωρούνται από τους καλύτερους στον κόσμο.

Στις αρχές Οκτωβρίου, εκπρόσωποι των ελληνικών Media προσκλήθηκαν από την Lidl Hellas και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα από κοντά την ξεχωριστή τέχνη του ελληνικού κρασιού. Το γοητευτικό ταξίδι μας στον κόσμο του κρασιού ξεκινήσε πρώτα από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε. (Κουρτάκης) στο Μαρκόπουλο της Αττικής, όπου τα στελέχη της Lidl Ελλάς ανέλαβαν να μας ξεναγήσουν στους χώρους όπου έχουν γραφτεί ορισμένες από τις πιο χρυσές σελίδες στον τομέα της ελληνικής οινοπαραγωγής. Με το οινοποιείο να καταλαμβάνει έκταση 28 στρεμμάτων και διαθέτοντας 6.000 τ.μ. στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους και 1.200 τ.μ. χώρους γραφείων, η αλήθεια είναι ότι περπατώντας εκεί δεν μπορεί παρά να σε καταβάλλει ένα δέος. Με την ημερήσια δυναμικότητα εμφιάλωσης να ξεπερνάει τις 140.000 φιάλες, αυτό που μπορέσαμε να διακρίνουμε στην Κουρτάκης, είναι ότι σε κάθε τμήμα της παραγωγικής διαδικασίας, ο ανθρώπινος παράγοντας γίνεται ένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ποιοτικός οίνος πολλών αστέρων!

Την αμέσως επόμενη μέρα, η βόλτα μας στα μονοπάτια της ελληνικής οινοπαραγωγής, συνεχίστηκε στα κελάρια, στους αμπελώνες και στις μονάδες εμφιάλωσης της Cavino Οινοποιίας Ποτοποιίας Α.Ε., που εδρεύει στο Αίγιο, ενώ δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε και το κτήμα της Cavino που βρίσκεται στην περιοχή του Μεγάλου Σπηλαίου. Το τοπίο που αντικρίσαμε ήταν με μια λέξη: μαγευτικό, λες και είχε βγει από κάποιο ποιήμα του Ελύτη, στο οποίο ο εθνικός μας ποιητής εξυμνεί όλη την ομορφιά που πηγάζει από την πλούσια ελληνική γη. Με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και επεξεργασίας που τηρούνται σε όλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, όταν φτάνεις στο τελικό στάδιο της… δοκιμής, τότε δεν γίνεται από το να αισθάνεσαι ευλογημένος που ο ουρανίσκος σου έρχεται σε επαφή με αυτή τη θεσπέσια γεύση και το μοναδικό άρωμα που μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη. Είναι σα να ταξιδεύεις νοερώς σε μια διονυσιακή γιορτή του κρασιού χιλιάδες χρόνια πριν…

Lidl Ελλάς & Οινοπαραγωγή… Μια σχέση αγάπης! 

Φιλοσοφία της Lidl είναι πάντοτε να εξασφαλίζεται η καλύτερη ποιότητα. Για αυτό για να πιστοποιηθεί η διασφάλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών στα κρασιά της, η εταιρία πραγματοποιεί αυστηρούς οργανοληπτικούς ελέγχους στο εξειδικευμένο οινολογικό εργαστήριο της Cadmion. Όσοι ασχολούνται με την οινοπαραγωγή άλλωστε, γνωρίζουν πολύ καλά ότι για παραπάνω από 20 χρόνια, η Lidl Hellas έχει συμβάλει κομβικά στον ελληνικό οινικό κλάδο. Με επιλεγμένους αμπελώνες και δυναμικούς παραγωγούς, εδραιώνει όλο και περισσότερο τη σχέση με το οινόφιλο κοινό, ενώ κλιμακώνει την παρουσία της στο κρασί τις επόμενες εβδομάδες με 10 νέες ελληνικές ετικέτες.

Ενδεικτικό της τεράστιας δυναμικής της δραστηριοποίησης της Lidl Ελλάς στον χώρο του κρασιού είναι ότι διαθέτει στα ράφια της συνολικά 53 κωδικούς κρασιών, εκ των οποίων οι 35 είναι ελληνικής παραγωγής. Μέσω των συνεργασιών της με Έλληνες οινοπαραγωγούς, τα ελληνικά κρασιά βρίσκονται πλέον μόνιμα στα ράφια των καταστημάτων Lidl Κύπρου, ενώ μέσω των ελληνικών εβδομάδων στο δίκτυο της Lidl ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη! Τους τελευταίους 12 μήνες, η Lidl Ελλάς έχει απορροφήσει περισσότερες από 8.100.000 φιάλες από τους 5 Έλληνες προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζεται σε μόνιμη βάση!

Και επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι το καλό κρασί συνοδεύεται άψογα με ένα πεντανόστιμο τυρί... στο πλαίσιο της οινογνωσίας, μας δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουμε και 8 νέους κωδικούς από τοπικά παραδοσιακά τυριά (Αρσενικό Νάξου, Γραβιέρα Ίου, Γραβιέρα Κρήτης με τρούφα, Λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, Μετσοβόνε, Σαν Μιχάλη ΠΟΠ Σύρου, Σφέλα ΠΟΠ Μεσσηνίας και Τουλουμοτύρι Καρύστου), τα οποία πρόκειται να διατεθούν την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου σε όλο το δίκτυο καταστημάτων της εταιρίας. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην εκθειάσουμε τον ερυθρό επετειακό οίνο της εταιρίας «Είκοσι Ιστορίες», με είκοσι συλλεκτικές ετικέτες, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και θα κυκλοφορήσει σύντομα στα καταστήματά της Cavino και κάτι μας λέει ότι θα “τιμηθεί” δεόντως από τους φανατικούς λάτρεις του ποιοτικού κρασιού.

Εάν λοιπόν θέλετε να πάρετε κι εσείς μια γεύση από την υψηλή ποιότητα των κρασιών που φέρει την σφραγίδα της Lidl Hellas, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε ένα από τα εκατοντάδες καταστήματα της σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε «οίνος ευφραίνει καρδίαν» όπως έλεγαν και οι παλιοί!