Τους τελευταίους μήνες που έχουμε αναγκαστεί να συμβιώσουμε με τον κορονοϊό, πολλοί επιστήμονες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την συμπεριφορά τους. Ένα μεγάλο debate της επιστημονικής κοινότητας αφορά στο χρονικό διάστημα που μπορεί ο φονικός ιός να επιβιώσει στις επιφάνειες. Οι μελέτες των επιστημόνων έδειξαν ότι ο κορονοϊός ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας μπορεί να επιβιώσει από λίγες ώρες μέχρι και μέρες, για αυτό και ψάχνουν να βρουν λύσεις που θα περιορίζουν τη δράση του ιού στις επιφάνειες.

Κάτι που δεν το γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι ο χαλκός είναι ένα μέταλλο που μπορεί να προστατεύσει από ιούς και βακτήρια. Μάλιστα, το 2015 ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα νοσοκομεία που είχαν στα χερούλια από τις πόρτες και στα παράθυρα επένδυση από χαλκό, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ήταν μειωμένες κατά 58% σε σύγκριση με άλλες μονάδες υγείας. Η Vollebak, μια εταιρεία που σχεδιάζει ρούχα αποφάσισε να επεκτείνει το συγκεκριμένο concept, δημιουργώντας το Full Metal Jacket, ένα jacket που είναι επενδεδυμένο από χαλκό. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το εν λόγω jacket δύναται να αποκρούσει και να σταματήσει τα βακτήρια και τις ιώσεις σε σύγκριση με ένα οποιοδήποτε συμβατικό ρούχο.

Αν βέβαια θεωρείτε ότι το Full Metal Jacket εμφανίστηκε τώρα, αυτό δεν ισχύει, καθώς η ιδέα ενός ρούχου από χαλκό που να αντέχει απέναντι στους ιούς εμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια, όταν ο συνιδρυτής της Vollebak παρακολούθησε μια TEDx του Bill Gates, η οποία αφορούσε στα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ανθρωπότητα απέναντι σε μια πανδημία.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε το συγκεκριμένο jacket δεν το λές και… φθηνό, καθώς με το 65% της επιφάνειας του να είναι καλυμμένη με χαλκό κοστίζει κοντά στα… 1100$! Για αυτό και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η NASA το έχει αγοράσει για να «ντύσει» τα ρομπότ που θα στείλει για αποστολές εξερεύνησης στον πλανήτη Άρη. Ποιος ξέρει σε μερικά χρόνια μπορεί όλα τα ρούχα μας να μοιάζουν κάπως έτσι…