Τις τελευταίες μέρες όλος ο πλανήτης παρακολουθεί τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να επιχειρούν εναντίον της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και να αποκλειστεί η χώρα από μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, η χώρα βγαίνει “εκτός” φέτος και από τη Eurovision, αφού οι διοργανωτές αποφάσισαν ότι η Ρωσία δεν θα μπορεί να εκπροσωπηθεί στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο της άνευ προηγουμένου κρίσης που εκτυλίσσεται σήμερα στην Ουκρανία, θα μπορούσαμε να φοβόμαστε πως μια ρωσική συμμετοχή φέτος θα πλήξει το κύρος του διαγωνισμού. Προτού λάβει αυτήν την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (European Broadcasting Union- EBU) χρειάστηκε χρόνο για να διαβουλευτεί με τα μέλη της».

Κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα από την Ουκρανία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Λιθουανία και τη Νορβηγία κάλεσαν την EBU να αποβάλει τη Ρωσία.

«Η EBU πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή της», δήλωσε η Χάνα Στζάρνε, επικεφαλής της σουηδικής τηλεόρασης SVT.

«Κατανοώ τη σκέψη ότι η Eurovision είναι μια μη πολιτική εκδήλωση. Εντούτοις, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κατάσταση στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά σοβαρή», υπογράμμισε.

Ο τελικός της Eurovision έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο στάδιο Pala Olimpico, στο Τορίνο της Ιταλίας, στις 14 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης:

Στις 9 Μαρτίου από τη Smartpress το “2nd Women in Digital Conference”