Ενώ η ξέφρενη εμφάνιση της Kylie Jenner για το show Schiaparelli Haute Couture της Δευτέρας – μια μαύρη βελούδινη τουαλέτα με ένα γιγάντιο, κεφάλι λιονταριού – μπορεί να φαινόταν ο χειρότερος εφιάλτης της PETA με την πρώτη ματιά, η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων είναι απόλυτα ενωμένη.

Η Ναόμι Κάμπελ ανέβηκε στην πασαρέλα με κεφάλι λύκου ενσωματωμένο στο παλτό της. Κεφαλές λιονταριών δέσποζαν στο μπούστο των φορεμάτων που παρουσίασαν η Ιρίνα Σάικ και η Κάιλι Τζένερ, με τα σχόλια στα Social Media να παίρνουν «φωτιά».

«Η διαβεβαίωση του οίκου Σκιαπαρέλι ότι “κανένα ζώο δεν κακοποιήθηκε” κατά τη δημιουργία αυτής της κολεξιόν είναι αντικειμενικά ψευδής», σχολιάζει η PETA σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Η εμφάνιση της Kylie, της Naomi και της Irina γιορτάζει την ομορφιά των άγριων ζώων και μπορεί να είναι μια δήλωση ενάντια στο κυνήγι τροπαίων, στο οποίο λιοντάρια και λύκοι ξεσκίζονται για να ικανοποιήσουν τον ανθρώπινο εγωισμό», είπε ο Newkirk.

Εκτός από μια εκδοχή της εμπνευσμένης από το λιοντάρι λουκ της Jenner, η ανοιξιάτικη couture συλλογή του Schiaparelli του 2023 περιελάμβανε επίσης ρούχα με ρεαλιστικά κεφάλια λεοπάρδαλης και λύκου στα πρότυπα Shalom Harlow και Naomi Campbell, αντίστοιχα – ένα νεύμα στα τρία θηρία στο «Inferno» του Dante.

«Ενθαρρύνουμε όλους να επιμείνουν σε σχέδια 100% χωρίς σκληρότητα που αναδεικνύουν την ανθρώπινη εφευρετικότητα και αποτρέπουν τον πόνο των ζώων», κατέληξε η Newkirk, προτρέποντας την Jenner και τους συναδέλφους της να «επεκτείνουν αυτή τη δημιουργικότητα για να αποκλείσουν τα πρόβατα που έχουν κοπεί από μαλλί και τους μεταξοσκώληκες που έχουν βράσει ζωντανά κουκούλια».

«Τα ζώα δεν είναι τρόπαια», έγραψε ένας, ενώ ένας άλλος πρόσθεσε, «Ως Αφρικανός είμαι εξαιρετικά προσβεβλημένος. Το υπονοούμενο είναι αρκετά ανησυχητικό».

Άλλοι περιέγραψαν το σύνολο ως «ένα τρομακτικό θέαμα», «τρομερό», «γελοίο» και «λάθος».

Σε ένα ζευγάρι αναρτήσεων στο Instagram στον λογαριασμό του οίκου μόδας, ο Schiaparelli υπερασπίστηκε τα σχέδιά του εν μέσω της αναταραχής, σημειώνοντας ότι τα κεφάλια ζώων που παρουσιάστηκαν στο σόου ήταν κατασκευασμένα από «γλυπτό στο χέρι αφρό, μαλλί και μετάξι ψεύτικη γούνα και ζωγραφισμένα στο χέρι για να φαίνονται όσο πιο ζωντανά γίνεται, γιορτάζοντας τη δόξα του φυσικού κόσμου».