Τα φρέσκα φασολάκια σοτάρονται στην τελειότητα με μια γλυκιά γεύση από λεμόνι και αρωματικό σκόρδο. Αυτή η απλή αλλά υπέροχη συνταγή θα μετατρέψει τα φασολάκια σας σε ένα λαχταριστό καλοκαιρινό πιάτο.

Συστατικά:

  • 1 κιλό φρέσκα φασολάκια, τα άκρα κομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προσαρμόστε τη γεύση)
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • Προαιρετικά: αμύγδαλα σε φέτες ή σουσάμι φρυγανισμένο για γαρνίρισμα

Οδηγίες:

Ζεματίζουμε τα πράσινα φασόλια:

  • Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και την αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  • Προσθέστε τα φασολάκια και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν ανοιχτό πράσινο χρώμα.
  • Στραγγίζουμε τα πράσινα φασόλια και τα μεταφέρουμε αμέσως σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος.
  • Μόλις κρυώσουν, στραγγίστε τα πράσινα φασόλια και στεγνώστε τα με μια πετσέτα κουζίνας.

Σοτάρουμε τα πράσινα φασόλια:

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρετε για περίπου 1 λεπτό μέχρι να μυρίσει και να ροδίσει.
  • Προσθέστε τα ασπρισμένα πράσινα φασόλια στο τηγάνι και ανακατέψτε τα για να επικαλυφθούν ομοιόμορφα με το εμποτισμένο με σκόρδο λάδι.
  • Μαγειρέψτε τα πράσινα φασόλια για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να γίνουν τρυφερά και τραγανά. Προσοχή μην τα παραψήσετε.

Προσθέστε ξύσμα και χυμό λεμονιού:

  • Πασπαλίστε ομοιόμορφα το ξύσμα λεμονιού πάνω από τα πράσινα φασόλια στο τηγάνι.
  • Στύψτε το χυμό από μισό λεμόνι πάνω από τα πράσινα φασόλια.
  • Αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
  • Δέστε τα πάντα για να διασφαλίσετε ότι οι γεύσεις κατανέμονται ομοιόμορφα.

Γαρνίρουμε και σερβίρουμε:

  • Αν θέλετε, πασπαλίστε μερικά αμύγδαλα σε φέτες ή φρυγανισμένο σουσάμι πάνω από τα πράσινα φασόλια για πρόσθετη τραγανή γεύση και γεύση ξηρών καρπών.
  • Μεταφέρετε τα πράσινα φασόλια λεμονιού σκόρδου σε ένα πιάτο σερβιρίσματος.
  • Σερβίρετε ζεστό ως απολαυστικό συνοδευτικό δίπλα στο αγαπημένο σας κυρίως πιάτο.

Αποτελούν μια φανταστική προσθήκη σε κάθε γεύμα, από ένα χαλαρό δείπνο το βράδυ μέχρι μια ειδική γιορτή.