Ετοιμάζεσαι να πας κάποια επίσκεψη και θέλεις ένα εντυπωσιακό γλυκό; Μήπως θέλεις να στολίσεις το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με κάτι που θα τους αφήσεις όλους με το στόμα ανοιχτό; Ακόμα και αν πάτε σε κάποια επίσκεψη είναι μια πολύ καλή ιδέα να τους προσφέρετε ένα gingerbread house καθώς το εντυπωσιακό παρουσιαστικό του δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Capture

Υλικά για τη ζύμη (φτιάχνονται 2 σπιτάκια):

250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

220γρ. ζάχαρη

2 αυγά

350γρ. μελάσα

750γρ. αλεύρι

2κ.γ. τζίντζερ σκόνη

1κ.γ. σόδα

1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

3 κ.γ. κανέλα

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και σιγά σιγά ρίχνουμε τα αυγά και τη μελάσα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τζίντζερ, σόδα, μπέικιν, κανέλα, τα κοσκινίζουμε και τα ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ σιγά σιγά συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να προκύψει μια ζύμη.

Την μοιράζουμε σε δύο ίσες ποσότητες, τοποθετούμε την καθεμία πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους περίπου 0,5-0,8εκ. Τις βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα  και όταν θέλουμε να ψήσουμε ανάβουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς(αέρα), βγάζουμε πρώτα τη μια λαδόκολλα, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε σχήματα σύμφωνα με το πατρόν μας (τοποθετούμε το κάθε κομμάτι χαρτί απαλά πάνω στη ζύμη και κόβουμε γύρω γύρω με μαχαίρι. Αφαιρούμε προσεχτικά με σπάτουλα. Η ζύμη γενικά είναι κολλώδης γι αυτό κάνουμε γρήγορες κινήσεις. Αν χρειαστεί βάζουμε λίγο κατάψυξη. Τα κομμάτια που περισσεύουν τα ξαναζυμώνουμε και ανοίγουμε σε φύλλο, βάζοντας στην κατάψυξη γιατί θα έχουν μαλακώσει.).

Capture

Κάθε κομμάτι το τοποθετούμε σε ταψί όπου έχουμε βάλει λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20-25′. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 5-10′ πριν τα σηκώσουμε από το ταψί για να συνεχίσουμε με την επόμενη παρτίδα.

Πρέπει να κρυώσουν όλα τα κομμάτια πολύ καλά για να τα συναρμολογήσουμε.

Γλάσο

2 ασπράδια(από φρέσκα βιολογικά αυγά)

500-600γρ. άχνη

2-3 κ.σ. χυμός λεμονιού

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στην αρχή χρησιμοποιούμε τα 500γρ. άχνη. Αν δούμε ότι το μείγμα είναι αραιό, προσθέτουμε άχνη. Θέλουμε να είναι σχετικά σφιχτό το μείγμα για να κολληθούν μεταξύ τους οι πλευρές. Για τα σχέδια όμως στα παράθυρα, πόρτες, σκεπή, κρατάμε στην άκρη λίγη ποσότητα και την αραιώνουμε με ελάχιστο νερό(ίσως και 1-2κ.σ. νερό) ώστε όταν το βάλουμε σε κορνέ ή σε σακουλάκι τροφίμων όπου θα έχουμε κόψει μια μύτη μικρή με το ψαλίδι να βγαίνει ένα ρευστό γλάσο που θα κάνουμε γραμμές, αλλά να μην είναι πολύ αραιό και “τρέχει”.

Αρχικά μπορούμε να κάνουμε τα σχέδια για να στεγνώσουν.

Capture

Βάζουμε γλάσο στην μπροστινή πλευρά εκεί που θα ακουμπήσει στον δίσκο μας και τη στηρίζουμε μεταξύ δύο ποτηριών ή ό,τι άλλο έχουμε. Συνεχίζουμε με την πλαϊνή πλευρά και την ακουμπάμε προσεχτικά.

Κάνουμε το ίδιο με όλες τις πλευρές, και μετά από λίγη ώρα συνεχίζουμε με την σκεπή

Αφού έχουμε κολλήσει όλες τις πλευρές, ξεκινάμε να κάνουμε ό,τι σχέδια θέλουμε και να κολλάμε καραμελάκια, ζαχαρωτά, φαντασία να υπάρχει!

Όλα τα βήματα της συναρμολόγησης μπορείς να τα βρεις στο BlissBuzz

 

One Response