Το σπιτικό spread σοκολάτας φουντουκιού κάνει μια υπέροχη γλυκιά επικάλυψη για ψωμί ή τοστ.

Συστατικά

  • 80g φουντούκια, ξεφλουδισμένα
  • 75g ζάχαρη άχνη
  • 100g μαύρη σοκολάτα, 60–65% στερεά κακάο, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 150ml διπλή κρέμα ή vegan κρέμα εναλλακτική
  • πρέζα θαλασσινό αλάτι
  • 20g σκόνη κακάο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • λευκό ψωμί κρούστα, για σερβίρισμα

Μέθοδος

  1. Τοποθετούμε τα φουντούκια σε ένα ταψί σε κρύο φούρνο. Ανάβουμε το φούρνο στους 190C/170C στον αέρα και ψήνουμε για 15 λεπτά. Τοποθετήστε τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ με τη ζάχαρη άχνη και χτυπήστε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον 4-5 λεπτά σε μια τυπική μηχανή επεξεργασίας τροφίμων.
  2. Βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα μεγάλο μπολ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και τη σκόνη κακάο, τα αφήνουμε να σιγοβράσουν και μετά ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει γυαλιστερό και λείο. Ανακατέψτε το βούτυρο φουντουκιού και το εκχύλισμα βανίλιας.
  3. Αδειάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο, αφήνουμε να δέσει και χρησιμοποιούμε όταν κρυώσει. Είναι καλύτερο να το αφήσετε όλη τη νύχτα αλλά μην το βάζετε στο ψυγείο σε αυτό το στάδιο. Σβήνουμε χοντρά πάνω στο ψωμί και σερβίρουμε. Αυτό το άλειμμα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για ένα μήνα, αλλά αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να απλωθεί εύκολα ή διατηρήστε το κάπου δροσερό και καταναλώστε το μέσα σε 10 ημέρες.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Cupcakes του Αγίου Βαλεντίνου