Απολαύστε τη νόστιμη γαλατόπιτα σας! Είναι τέλειο για μια γλυκιά και κρεμώδη απόλαυση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Συστατικά:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
  • 1/4 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζάνι αλεύρι καλαμποκιού
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Ζάχαρη άχνη

Οδηγίες:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C και λαδώστε ένα ταψί.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέστε το παγωμένο βούτυρο σε κύβους και χρησιμοποιήστε έναν κόφτη ζαχαροπλαστικής ή με τα δάχτυλά σας για να κόψετε το βούτυρο στα ξηρά συστατικά μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρό τρίμμα.
  3. Προσθέστε σταδιακά το κρύο νερό, λίγο λίγο, και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και την ισιώνουμε σε δίσκο. Το τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  4. Αφού κρυώσει, απλώστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για να ταιριάζει στο μέγεθος της τάρτας σας. Μεταφέρετε τη ζύμη στο ταψί της πίτας, πιέστε την απαλά στον πάτο και στα πλαϊνά και κόψτε την περίσσεια ζύμη που κρέμεται στις άκρες.
  5. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, χτυπήστε μαζί το γάλα, τη ζάχαρη, το άμυλο καλαμποκιού και το αλάτι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ενωθούν καλά. Μαγειρέψτε το μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει και να αρχίσει να βράζει.
  6. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας μαζί. Ρίξτε σιγά σιγά το μείγμα των αυγών στο ζεστό μείγμα γάλακτος ενώ ανακατεύετε συνεχώς, για να μαλακώσουν τα αυγά και να μην πήξουν.
  7. Συνεχίστε να μαγειρεύετε το μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς, για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει σε μια υφή σαν κρέμα.
  8. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για λίγα λεπτά.
  9. Ρίχνουμε την κρέμα στην έτοιμη κρούστα πίτας και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  10. Ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα και να δέσει η κρέμα.
  11. Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες να παγώσει και να σταθεροποιηθεί εντελώς η κρέμα.
  12. Μόλις κρυώσει, πασπαλίζετε την κορυφή της πίτας με ζάχαρη άχνη πριν τη σερβίρετε.

Καλή επιτυχία!