Τα γεμιστά με ρύζι είναι το ιδανικό πιάτο για τη Μεγάλη Πέμπτη, που είναι μια σημαντική μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Σήμερα πολλοί αποφεύγουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά, επιλέγοντας νηστίσιμα πιάτα. Μια παραδοσιακή και αγαπημένη επιλογή είναι η συνταγή για νηστίσιμα γεμιστά με ρύζι και αρωματικά βότανα.

Υλικά:

  • 10-12 φρέσκα ντοματάκια ή πιπεριές
  • 1 κούπα ρύζι για γεμιστά
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλιά της σούπας δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1/2 κουταλιά της σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Νερό ή ζωμός λαχανικών για το μαγείρεμα
  • Λίγη ζάχαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία των Λαχανικών:
    • Κόψτε την κορυφή των ντοματών ή των πιπεριών και αδειάστε τα με προσοχή.
    • Αφαιρέστε τους σπόρους και το εσωτερικό των πιπεριών. Στις ντομάτες, κρατήστε τη σάρκα που αφαιρείτε.
  2. Ετοιμασία της Γέμισης:
    • Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα.
    • Προσθέστε το σκόρδο και το κύμινο και σοτάρετε για λίγο ακόμη.
    • Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε καλά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
    • Ανακατέψτε τη σάρκα της ντομάτας, αν χρησιμοποιείτε, με λίγο νερό ή λαχανικών ζωμό, τα βότανα, αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα ζάχαρη.
  3. Γέμισμα και Ψήσιμο:
    • Γεμίστε τα καθαρισμένα λαχανικά με το μείγμα ρυζιού, αλλά μην τα γεμίσετε υπερβολικά γιατί το ρύζι θα διογκωθεί κατά το ψήσιμο.
    • Τοποθετήστε τις “καπάκια” που αφαιρέσατε προηγουμένως.
    • Ρίξτε ελαιόλαδο και λίγο νερό στο ταψί, καλύπτοντας τον πάτο του.
    • Ψήστε στους 180°C για περίπου 1 ώρα ή μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί και τα λαχανικά να μαλακώσουν.

Αυτή η συνταγή για νηστίσιμα γεμιστά είναι τόσο γευστική όσο και θρεπτική, ιδανική για τη Μεγάλη Πέμπτη, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη ημέρα νηστείας.

Διάβασε επίσης:

Γεμιστά: Το πιάτο που σημαίνει καλοκαίρι!

Leave a Reply

Your email address will not be published.