Αυτά τα αφράτα, ελαφριά ψωμάκια bao σίγουρα θα εντυπωσιάσουν, ειδικά γεμισμένα με ζουμερό κοτόπουλο με σουσάμι.

Συστατικά

Για τα ψωμάκια

  • 200gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 100ml γάλα πλήρες
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι από λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο, συν 1-2 κουταλιές της σούπας για την επικάλυψη της ζύμης
  • πρέζα αλάτι

Για το κοτόπουλο

  • 4 μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς πέτσα
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαφριά σάλτσα σόγιας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο
  • 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο
  • χούφτα φρέσκο ​​κόλιανδρο, κόκκινο τσίλι σε λεπτές φέτες και φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, για το σερβίρισμα

Για την σάλτσα

  • 1 ½ κουταλιά της σούπας ελαφριά σάλτσα σόγιας
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας μαύρη σάλτσα σόγιας
  • 1 κουταλιά της σούπας πάστα χαρίσα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι από λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο

Μέθοδος

  1. Για να φτιάξετε τα ψωμάκια, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα ανεξάρτητο μίξερ με ένα γάντζο ζύμης. Ανακατεύουμε το γάλα, το ξύδι και το λάδι μαζί σε μια κανάτα και προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίξερ. Ανακατεύουμε στο χαμηλό μέχρι να ενωθεί η ζύμη, στη συνέχεια αυξήστε την ταχύτητα στην υψηλότερη ρύθμιση και ζυμώστε για 4-5 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να γίνει πολύ λεία και ελαστική. (Μπορείτε επίσης να ανακατέψετε τη ζύμη σε ένα μπολ και στη συνέχεια να ζυμώσετε με τα χέρια σε μια πολύ ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 10 λεπτά.)
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μερίδες και τυλίγουμε σε μπαλάκια. Τοποθετούμε ένα από τα μπαλάκια σε μια επιφάνεια που έχουμε πασπαλίσει ελαφρά με αλεύρι και τυλίγουμε σε σχήμα οβάλ, πάχους 4-5 χιλιοστών και περίπου στο μέγεθος ενός μεγάλου κινητού τηλεφώνου. Τρίψτε την επιφάνεια με λίγο από το ηλιέλαιο και διπλώστε στη μέση. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε άλλα 5 ψωμάκια.
  3. Γεμίστε το ένα τρίτο από μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αφήστε το να σιγοβράσει. Εάν χρησιμοποιείτε κατσαρόλα, πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει άνετα ένα μεγάλο καλάθι ατμού (περίπου 25 cm σε διάμετρο) από πάνω. Στρώστε το καλάθι του ατμού με έναν χαρτί ψησίματος. Τοποθετούμε 3 ψωμάκια στο καλάθι και τα βάζουμε πάνω από το νερό που σιγοβράζει. Σκεπάζετε με το καπάκι και αχνίζετε για περίπου 8 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν καλά τα ψωμάκια, ελαφριά και αφράτα. Βάλτε στη μία πλευρά όσο έχουν ψηθεί τα υπόλοιπα 3 ψωμάκια.
  4. Όσο βράζουν τα ψωμάκια στον ατμό, προθερμαίνετε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε τα μπούτια κοτόπουλου με τη σάλτσα σόγιας και το σησαμέλαιο. Τοποθετούμε σε ζεστό ταψί, για να ψηθούν γρήγορα. Ψήνετε το κοτόπουλο για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
  5. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την σάλτσα μαζί σε μια κανάτα και περιχύνουμε το κοτόπουλο στο ταψί. Μαγειρέψτε για 20-30 δευτερόλεπτα, γυρίζοντας το κοτόπουλο μέχρι να καλυφθεί καλά με τη σάλτσα. Μεταφέρουμε σε μια σανίδα, πασπαλίζουμε με σουσάμι καβουρδισμένο και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
  6. Βάζετε τα ψωμάκια σε μια σανίδα ή πιατέλα σερβιρίσματος και ανοίγετε. Γεμίστε με το κοτόπουλο, τον φρέσκο ​​κόλιανδρο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σερβίρουμε με φέτες λάιμ και τσίλι.

Καλή επιτυχία!