Γυρνάς από το γραφείο κουρασμένη και σκέφτεσαι πως πρέπει να πας στο γυμναστήριο και να «λιώσεις» μια ώρα στο διάδρομο ή στο ελλειπτικό. Οι μύθοι αυτοί σχετικά με την αεροβική άσκηση… καταρρίφθηκαν!

Μύθος #1: Η αεροβική άσκηση σε βοηθά να αδυνατίσεις γρηγορότερα

Οι ώρες που περνάς πάνω στο ποδήλατο ή στο ελλειπτικό θα σε βοηθήσουν αναμφισβήτητα να κάψεις θερμίδες ωστόσο δεν είναι και ο σωστός τρόπος για να χάσεις βάρος. Η αεροβική μόνη της «καίει» τόσο το λίπος όσο και… μυϊκή μάζα. Για να καταφέρει να χάσεις αποτελεσματικά βάρος με την αεροβική πρέπει να την συνδυάσεις με προπόνηση με βάρη. Η προπόνηση με βάρη αυξάνει τις καύσεις του μεταβολισμού και «καίει» λίπος ακόμη και μετά το τέλος της.

Μύθος #2: Αν δεν κάνεις μια ώρα την ημέρα αεροβική τότε δεν… κάνεις τίποτα!

Τελείως λανθασμένη άποψη. Η κίνηση καίει θερμίδες. Αυτό που μπορείς να αλλάξεις είναι το πόσο αποτελεσματικά της καίς. Μέσα σε λίγο χρόνο με τη Διαλλειματική Άσκηση μπορείς να κάψεις πολύ περισσότερες θερμίδες από όσο θα έκαιγες μέσα σε μια ώρα. Αν ανεβάσεις την ένταση της προπόνησης σου στα… ύψη αυξομειώνοντας την τότε σε 20 λεπτά έχεις καταφέρει όσα δεν κατάφερνες πριν.

Μύθος #3: Η αεροβική με άδειο στομάχι «καίει» περισσότερο λίπος

Αυτός ο μύθος έχει ξεκινήσει από την λογική πως αφού το σώμα δεν έχει λάβει θερμίδες όλη μέρα τότε θα αναγκαστεί από εκείνες που έχει πλεόνασμα, οπότε θα αδυνατίσει. Μια έρευνα το 2011 απέδειξε πως είτε κάνεις αεροβική με άδειο στομάχι, είτε όχι, θα κάψεις το ίδιο νούμερο θερμίδων. Άλλη έρευνα, έχει δείξει πως υπάρχει κίνδυνος να χαλάσεις με αυτόν τον τρόπο τον μυϊκό μεταβολισμό. Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να κάνει καύσεις. Ένα μικρό σνακ πριν την προπόνηση θα σε βοηθήσει πολύ περισσότερο από ότι το άδειο… στομάχι!

Μύθος #4: Αν κάνεις ποδήλατο τότε δεν χρειάζεται να κάνεις ασκήσεις για πόδια

Αν πας μια βόλτα απλή με το ποδήλατο θα χρειαστείς να κάνεις προπόνηση για τα πόδια. Αν ανέβεις έναν λόφο με σπριντ τότε δεν θα χρειαστείς. Ακόμη και αν  νιώθεις πως τα πόδια σου «καίνε» αυτό δεν φτάνει. Τα πόδια χρειάζονται ασκήσεις με βάρη, όπως τα squat και οι προβολές. Αν κάνεις αυτές τις ασκήσεις θα έχεις καλύτερες αποδόσεις και στο ποδήλατο. Αντίστροφα δεν γίνεται…