Αυτή η αυθεντική ιταλική καπονάτα βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε στιφάδο και σαλάτα. Γλυκόξινες μελιτζάνες αναμειγνύονται με αλμυρές ελιές, κάπαρη και πικάντικη ντομάτα. Τρώγεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου ή απλά ζεστό, αυτό είναι το μεσημεριανό γεύμα των ονείρων μας, σερβιρισμένο με τραγανιστό ψωμί τσιαμπάτα.

Συστατικά

  • 4 μέτριες μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους 2 εκ.
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 3-4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μπαστουνάκια σέλινο, ψιλοκομμένα
  • 400 γρ ντομάτες σε κονσέρβας ψιλοκομμένες
  • 100g πράσινες ελιές
  • 3 κουταλιές της σούπας κάπαρη, στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • ζάχαρη για γεύση
  • χούφτα πλατύφυλλο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Μέθοδος

  1. Πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με αλάτι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι για 30 λεπτά.
  2. Ζεσταίνουμε λίγο από το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και ροδίζουμε τις μελιτζάνες σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Όταν μαλακώσουν και ροδίσουν, τις αφήνουμε στην άκρη. Ίσως χρειαστεί να το κάνετε αυτό σε παρτίδες.
  3. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και τηγανίζουμε απαλά το κρεμμύδι και το σέλινο μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, αλλά όχι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τις ελιές και την κάπαρη, αλατοπιπερώνουμε με μαύρο πιπέρι και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα.
  4. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το ξύδι από το κόκκινο κρασί και τη ζάχαρη. Προσθέστε το στο τηγάνι με τη μελιτζάνα και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Είναι έτοιμο όταν έχει απορροφηθεί το ξύδι από κόκκινο κρασί.
  5. Μεταφέρουμε την καπονάτα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Περιχύστε με ελαιόλαδο για να σερβίρετε. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή επιτυχία!