Με αφορμή την σημερινή ημέρα, θυμήθηκα την συγκλονιστική ομιλία της Emma Watson (γνωστή και ως Ερμιόνη), για τον φεμινισμό. Εξ ορισμού ο φεμινισμός, είναι η πεποίθηση ότι άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες. Είναι η θεωρία της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ισότητας των φύλων. Θα μου πεις, μόνο η Emma Watson έχει μιλήσει με τα πιο σοφά, λογικά και καταιγιστικά λόγια για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών; Θα σου πω όχι, αλλά όσα είχα ακούσει από εκείνη, μου προκάλεσαν έκπληξη και θαυμασμό. Ίσως γιατί ήταν απρόσμενο, ίσως γιατί μια νέα κοπέλα της ηλικίας μου είπε όσα θα θέλαμε πολλές να εκφράσουμε.

Η Βρετανίδα ηθοποιός ως πρέσβειρα Καλής Θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών, στην πρώτη ομιλία της στην αίθουσα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, καταχειροκροτόθηκε. Μάλιστα, ο Διεθνής Τύπος είχε γράψει τότε, ότι η συζήτηση για τον φεμινισμό άλλαξε, ενώ η 25χρονη ηθοποιός ζήτησε ανοιχτά να αντιμετωπιστεί η λανθασμένη εντύπωση γι’αυτόν.

Μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει: «Αποφάσισα ότι ήμουν φεμινίστρια. Αυτό δεν περιείχε ίχνος σύγχυσης για μένα. Ομως η πρόσφατη έρευνα μου, μου έδειξε ότι η λέξη φεμινισμός δεν είναι καθόλου δημοφιλής. Οι γυναίκες επιλέγουν να μην γίνονται γνωστές ως φεμινίστριες. Προφανώς οι φεμινίστριες θεωρούνται πολύ επιθετικές, πολύ ισχυρές, μη ελκυστικές και εχθρικές προς του άντρες».

emma-watson-speech-un-heandshe

«Γιατί έγινε ο φεμινισμός μια αντιδημοφιλής λέξη; Πιστεύω ότι είναι σωστό να πληρώνομαι το ίδιο με τους άντρες συναδέλφους μου. Πιστεύω ότι είναι σωστό να μπορώ να πάρω αποφάσεις για το σώμα μου. Πιστεύω ότι είναι σωστό οι γυναίκες να λαμβάνουν μέρος στη χάραξη πολιτικών και στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή μου. Πιστεύω ότι αυτό είναι σωστό κοινωνικά να με σέβονται τόσο όσο και του άντρες», πρόσθεσε.

«Αν οι άνδρες δεν χρειάζεται να είναι επιθετικοί για να είναι αποδεκτοί, οι γυναίκες δεν θα αισθάνονται υποχρεωμένες να είναι υποχωρητικές. Αν οι άνδρες δεν χρειάζεται να ελέγχουν, οι γυναίκες δεν θα χρειάζεται να ελέγχονται», συνέχισε.

Τέλος, απαντώντας σε όσους την υποτίμησαν εξαιτίας της ζωής της και της καριέρας στης στο Χάρι Πότερ, εξήγησε ότι νοιάζεται ουσιαστικά για το πρόβλημα ενώ χρησιμοποίησε τα λόγια του Ιρλανδού πολιτικού Edmund Burke: «Το μόνο που χρειάζονται για να θριαμβεύσουν οι δυνάμεις του κακού είναι το να μην κάνουν τίποτα οι καλοί άντρες και οι καλές γυναίκες».

Όπως και να ‘χει, όσα λόγια και να ειπωθούν και να καταχειροκροτηθούν, κάποιες γυναίκες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την βία και την υπονόμευση, γι’αυτό όπως είπε και η Emma Watson, αν δε το αλλάξουμε τώρα, ποτε; Και αν δεν το κάνουμε εμείς, ποιοι;

Δείτε όλη την ομιλία στο βίντεο που ακολουθεί: