Στο Ιράν, 5 έφηβα κοίτσια χορεύουν στο TikTok χωρίς χιτζάμπ, φέρεται να κρατήθηκαν και αναγκάστηκαν να κάνουν ένα νέο βίντεο συγγνώμης.

Στους έξι μήνες από τον θάνατο της Mahsa Amini, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας φέρεται να έχουν χρησιμοποιήσει δρακόντειες τακτικές για να προσπαθήσουν να καταστείλουν τους διαφωνούντες.

Οι Ιρανές γυναίκες χορεύουν δημόσια χωρίς μαντίλα, αψηφώντας τους νόμους της χώρας για τη σεμνότητα, αφού μια ομάδα έφηβων κοριτσιών φέρεται να συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας και αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη μέσω βίντεο για το ίδιο.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πέντε Ιρανές με crop tops και φαρδιά παντελόνια με ακάλυπτα τα μαλλιά τους φαίνονται να διασκεδάζουν με έναν viral χορό στο TikTok με το τραγούδι “Calm Down” των Rema και Selena Gomez. Σύμφωνα με το Iran International, το βίντεο δημοσιεύτηκε από τον εκπαιδευτή χορού τους στο Instagram και γρήγορα έγινε viral ως σύμβολο αντίστασης ενάντια στο σκληροπυρηνικό ισλαμιστικό καθεστώς της χώρας και την καταστολή των διαδηλωτών.

Οι γυναίκες στο Ιράν δεν επιτρέπεται να χορεύουν δημόσια και υποχρεούνται να φορούν μαντίλες και φαρδιά ρούχα.

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές αναζητούσαν τα κορίτσια, τα οποία βρίσκονται στο Ekbatan, μια πόλη δυτικά της Τεχεράνης, και το βίντεο του δασκάλου χορού τους αφαιρέθηκε. Τα κορίτσια κρατήθηκαν για δύο ημέρες και αναγκάστηκαν να ηχογραφήσουν ένα βίντεο ομολογίας εκφράζοντας τύψεις για τις πράξεις τους, σύμφωνα με τον λογαριασμό Twitter @Shahrak_Ekbatan, που παρακολουθεί ειδήσεις στο Ekbatan.

Το περιστατικό οδήγησε σε ένα άλλο κύμα οργής και πυροδότησε περισσότερες διαφωνίες κατά των αρχών στο Ιράν, το οποίο είχε ήδη δει μαζικές διαδηλώσεις κατά των περιορισμών στις γυναίκες τους τελευταίους μήνες.

Σε απάντηση, γυναίκες στο Ιράν και στο εξωτερικό άρχισαν να δημοσιεύουν βίντεο με τις ίδιες και άλλους να κάνουν τον ίδιο χορό δημόσια με τα μαλλιά τους ακάλυπτα ως ένδειξη συμπαράστασης στα κορίτσια.

Πηγή: Radio Free Europe/Radio Liberty