Patatas bravas όπως πρέπει: τραγανές, τηγανητές πατάτες με ελαιόλαδο, με σάλτσα ντομάτας, καλά αρωματισμένες με καυτερή πάπρικα και  με λίγο ξύδι.

Συστατικά

Για τη σάλσα μπράβα

  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού pimentón picante (καυτή ισπανική καπνιστή πάπρικα), συν επιπλέον για το σερβίρισμα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένες αποξηραμένες νιφάδες τσίλι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σάλτσα ταμπάσκο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 125 ml σάλτσα ντομάτας (δείτε την κορυφαία συμβουλή συνταγής παρακάτω)

Για τις πατάτες

  • 1,5kg αλευρώδεις πατάτες, όπως Maris Piper ή King Edwards, ξεφλουδισμένες
  • 180ml ελαιόλαδο, για τηγάνισμα
  • αλάτι

Μέθοδος

  1. Για τη salsa brava, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το pimentón, τις νιφάδες τσίλι, το Tabasco και το ξύδι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνετε τη σάλτσα ντομάτας και αλατοπιπερώνετε κατά βούληση με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (αραιώστε το μείγμα με λίγο νερό αν χρειάζεται).
  2. Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια ίσου μεγέθους. Ρίξτε σε ένα μεγάλο τηγάνι με καλά αλατισμένο νερό και μαγειρέψτε για 6-7 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίζουμε καλά.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δύο μεγάλα, αντικολλητικά τηγάνια, μοιράζουμε τις πατάτες μεταξύ τους και τηγανίζουμε ρηχά σε μία στρώση για 10-12 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά, μέχρι να γίνουν τραγανές, να ροδίσουν και να γίνουν αμμώδης υφή.
  4. Ρίξτε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ή μικρό ατομικό πιάτο σερβιρίσματος, περιχύστε με τη σάλτσα, πασπαλίστε με μια πρέζα pimentón και σερβίρετε με μερικές οδοντογλυφίδες και χαρτοπετσέτες.