Η Καθαρά Δευτέρα, είναι μια σημαντική γιορτή που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου της Σαρακοστής στην Ελλάδα. Γιορτάζεται την πρώτη ημέρα της έβδομης εβδομάδας πριν από την Κυριακή του Πάσχα, η οποία πέφτει από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια περίοδος προετοιμασίας των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών για την επερχόμενη περίοδο της Σαρακοστής, που είναι μια περίοδος νηστείας και προβληματισμού που οδηγεί στο Πάσχα. Οι διακοπές είναι επίσης μια ευκαιρία να απολαύσετε την ύπαιθρο με την οικογένεια και τους φίλους σας, καθώς και να επιδοθείτε σε μερικά παραδοσιακά φαγητά και δραστηριότητες.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας είναι το πέταγμα χαρταετού. Ο ουρανός είναι γεμάτος με πολύχρωμους χαρταετούς όλων των σχημάτων και μεγεθών καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε πάρκα, χωράφια και παραλίες για να τους πετάξουν. Αυτή η παράδοση έχει τις ρίζες της στο αρχαίο ελληνικό έθιμο να πετάμε χαρταετούς για να καλωσορίσουμε την εποχή της άνοιξης και να συμβολίσουμε την απελευθέρωση της ψυχής από τους γήινους δεσμούς.

Ένα άλλο έθιμο που συνδέεται με την Καθαρά Δευτέρα είναι η κατανάλωση σαρακοστιανών φαγητών. Καθώς η γιορτή σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας, τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα που σερβίρονται την Καθαρά Δευτέρα είναι χωρίς κρέας και χωρίς γαλακτοκομικά. Αυτά περιλαμβάνουν τη «λαγάνα», ένα ψωμί που ψήνεται μόνο αυτήν την ημέρα, την «ταραμοσαλάτα», ένα άλειμμα από αυγοτάραχο ψαριού, τη «φάβα», έναν πουρέ από κίτρινο αρακά και «ντολμάδες», γεμιστά αμπελόφυλλα. Αυτά τα πιάτα σερβίρονται ως μέρος ενός πικνίκ με την οικογένεια και τους φίλους.

Εκτός από το να πετάς χαρταετούς και να απολαμβάνεις σαρακοστιανά φαγητά, η Καθαρά Δευτέρα είναι και ώρα για σωματική δραστηριότητα. Πολλοί συμμετέχουν σε αθλήματα όπως πεζοπορία, ποδηλασία και τρέξιμο, καθώς και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, όπως το «συρτάκι» και ο «καλαματιανός». Αυτές οι δραστηριότητες είναι ένας τρόπος για να γιορτάσουμε τον ερχομό της άνοιξης και να προωθήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια περίοδος ανανέωσης, τόσο στο πνεύμα όσο και στο σώμα. Είναι καιρός να αναλογιστεί κανείς τις πράξεις του και να προετοιμαστεί για την επερχόμενη περίοδο της Σαρακοστής. Είναι επίσης μια στιγμή για να απολαύσετε την ύπαιθρο, να περάσετε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα και να αφεθείτε σε μερικά νόστιμα νηστίσιμα φαγητά. Τα έθιμα και οι παραδόσεις που συνδέονται με την Καθαρά Δευτέρα αποτελούν σημαντικό μέρος του ελληνορθόδοξου πολιτισμού και συνεχίζουν να γιορτάζονται με ενθουσιασμό και χαρά σε όλη την Ελλάδα.