Αυτό το απλό, διακριτικά πικάντικο εύκολο κέικ κολοκυθιού είναι πεντανόστιμο υγρό και ένας εξαιρετικός τρόπος για να συνοδεύσετε τον καφέ, το τσάι ή και γιατί όχι να το απολαύσετε ως πρωινό.

Συστατικά:

  • 80ml φυτικό λάδι, συν επιπλέον για λίπανση
  • 150g καστανή ζάχαρη
  • 2 αυγά ελευθέρας βοσκής
  • 160g κολοκυθάκι, χοντροτριμμένο
  • 180g απλό αλεύρι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένη κανέλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού ψιλό αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη demerara, για το πασπάλισμα

Μέθοδος:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C ή 180C με αέρα. Λαδώνουμε μια φόρμα 900g για καρβέλι και στρώνουμε με μια μακριά λωρίδα χαρτί ψησίματος.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, την καστανή ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατεύουμε το τριμμένο κολοκυθάκι.
  3. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Ρίξτε τα ξηρά υλικά στο μείγμα του κολοκυθιού και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Μεταφέρετε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί και πασπαλίζετε από πάνω με ζάχαρη demerara.
  5. Ψήνετε για 45–55 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό μετά τον έλεγχο με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο της φραντζόλας. Αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για 20 λεπτά, στη συνέχεια το βγάζουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.

Tip:

Για επιπλέον υφή και γεύση σε αυτό το κέικ κολοκυθιού, ανακατέψτε 70g το καθένα από τα ψιλοκομμένα καρύδια και τις σταφίδες στο κουρκούτι λίγο πριν τα βάλετε στη φόρμα. Για έξτρα γεύση, περιχύστε με γλάσο λεμονιού.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι: Το λατρεμένο κουλουράκι για τον καφέ!