Μια απολαυστική γεύση σε ένα πολύχρωμο μπολ, σαν να ήρθε με μυρωδιές και γεύσεις από την παλιά αγορά των περιχώρων της Ρώμης. Είναι φθηνό, νόστιμο, τίμιο φαγητό και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ευέλικτο, που σημαίνει ότι μπορείτε να το απολαύσετε ως συνοδευτικό, περιχυμένο με ζυμαρικά, στοιβαγμένο σε μπρουσκέτα ή ακόμα και ψημένο σε φριτάτα.

Συστατικά

  • Ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 50g κομμάτι guanciale, (μάγουλο χοίρου) ή καπνιστή πανσέτα
  • 4 σφιχτά κολοκυθάκια
  • 200γρ ώριμα ντοματίνια
  • 4 κλωναράκια φρέσκο πλατύφυλλο μαϊντανό

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά με 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Ξεφλουδίστε και κτυπήστε ελαφρά τη σκελίδα σκόρδου και προσθέστε τη στο τηγάνι, μετακινώντας την για να αρωματίσει το λάδι. Κόβουμε το guanciale σε χοντροκομμένα κομμάτια 1εκ. και το προσθέτουμε στο τηγάνι για να φύγει το λίπος. Κόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση και μετά τα κόβουμε σε κομμάτια 2εκ. Ανακατεύουμε στο τηγάνι και μετά αλατοπιπερώνουμε με λίγο θαλασσινό αλάτι και αρκετή πρέζα μαύρο πιπέρι. Κόβουμε στη μέση ή στα τέταρτα τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις προσθέτουμε στο τηγάνι. Διαλέγουμε, ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τα φύλλα μαϊντανού.
  2. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρέψτε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αυτό σας δίνει ένα πραγματικά φρέσκο, νόστιμο πιάτο κολοκυθιού γεμάτο ζωή. Ή μπορείτε να χαμηλώσετε τη φωτιά και να το μαγειρέψετε για 40 λεπτά, ώστε να έχετε ένα πιο βαθύ, πιο γλυκό, πιο τραγανό αποτέλεσμα, προσθέτοντας λίγο νερό, εάν χρειάζεται. Και οι δύο τρόποι είναι νόστιμοι και απολαύστε τα κολοκυθάκια στα καλύτερά τους. Λίγο πριν το σερβίρετε, δοκιμάστε και ελέγξτε ότι είναι σωστά καρυκευμένα.

Καλή απόλαυση!