Καλά Χριστούγεννα!!! Εσείς τρώτε γαλοπούλα σήμερα; Εμείς πάντως σας έχουμε μια φανταστική εναλλακτική επιλογή με κοτόπουλο! Αυτή η βασική συνταγή κοτόπουλου για μπάρμπεκιου είναι μια εξαιρετική συνταγή για να ευχαριστηθεί όλη η οικογένεια σήμερα!

Υλικά

  • 4 μπούτια κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής, με δέρμα και με κόκαλο
  • 4 μπαστούνια κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής, με πέτσα, με κόκαλο
  • 1 φρέσκο κόκκινο τσίλι, προαιρετικά
  • 1 λεμόνι, προαιρετικά

Τριμμένα μπαχαρικά

  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστό θαλασσινό αλάτι
  • 2 γαρύφαλλα
  • ελαιόλαδο, προαιρετικά
  • ξύδι κόκκινου κρασιού, προαιρετικά

Σάλτσα BBQ

  • 100 γρ μαλακή καστανή ζάχαρη
  • 100 γρ ντομάτα κέτσαπ
  • 100 ml φρέσκο χυμό μήλου χωρίς ζάχαρη
  • 50 ml ουίσκι bourbon, προαιρετικά
  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα Worcestershire
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
  • 1 γεμάτη κουταλάκι του γλυκού αγγλική μουστάρδα
  • μερικές πιτσιλιές chipotle Tabasco

Εκτέλεση

  1. Τρίψτε όλα τα καρυκευμένα συστατικά σε ένα γουδί (ή χρησιμοποιήστε μπλέντερ ή μύλο καφέ). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μπαχαρικά ως καρύκευμα ή να ανακατέψετε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ξύδι κόκκινου κρασιού για να φτιάξετε μια μαρινάδα.
  2. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να τρυπήσετε την κάτω πλευρά του κοτόπουλου μερικές φορές, μέχρι το κόκαλο (αυτό θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη γεύση). Ρίξτε το κοτόπουλο στα μπαχαρικά ή στη μαρινάδα, στη συνέχεια καλύψτε και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, κατά προτίμηση όλη τη νύχτα.
  3. Τοποθετήστε όλα τα υλικά της σάλτσας σε μια μέτρια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε μια πρέζα θαλασσινό αλάτι, χτυπήστε καλά να ενωθούν και μετά αφήστε να πάρει βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 10 με 15 λεπτά ή μέχρι να κολλήσει και να καλύπτει το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  4. Μόλις είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε, προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Τοποθετήστε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ροδίζουμε για 5 λεπτά, γυρίζοντας μέχρι τη μέση και μετά μεταφέρουμε σε ταψί. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να φύγει εύκολα από το κόκαλο. Εάν φτιάχνετε το κοτόπουλο BBQ, βάλτε το κοτόπουλο στη σάλτσα όταν απομένουν 10 λεπτά. Εάν φτιάχνετε το κοτόπουλο Chilli, περιχύστε 2 κουταλιές της σούπας μέλι όταν απομένουν 2 λεπτά.
  5. Μεταφέρετε σε μια μεγάλη επιφάνεια σερβιρίσματος ή πιατέλα. Εάν χρησιμοποιείτε, ψιλοκόψτε και σκορπίστε το φρέσκο τσίλι και κόψτε το λεμόνι σε φέτες για να το στύψετε. Σερβίρετε με σαλάτα εποχής ή λαχανικά στη σχάρα, ρύζι και ψωμάκια.

Tips:

Κοτόπουλο με βότανα

Για μια μαρινάδα κοτόπουλου με βότανα, ξεφλουδίστε 3 σκελίδες σκόρδο, κόψτε 6 φρέσκα κρεμμυδάκια και φτιάξτε μια χοντρή πάστα στο γουδί με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Διαλέξτε τα φύλλα από 1 μάτσο μαλακά βότανα (30γρ.), όπως κόλιανδρο, βασιλικό δυόσμο, μαϊντανό ή σχοινόπρασο, κρατώντας μερικά για γαρνίρισμα. Βάλτε το ξύσμα από 1 λεμόνι στον πολτό. Στύψτε το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια ρίξτε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε τοκοτόπουλο να μαριναριστεί. Συνεχίστε με τη συνταγή από τα βήματα 4 έως 6, σκορπίζοντας πάνω από τα κρατημένα βότανα, για να τελειώσετε.

Κοτόπουλο τσίλι

Για μια μαρινάδα κοτόπουλου τσίλι, ξεφλουδίστε 6 σκελίδες σκόρδο και ψιλοκόψτε, ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε 6 φρέσκα τσίλι. Φτιάξτε στο γουδί μια πάστα. Ανακατέψτε σε 2 κουταλιές της σούπας ξύδι από λευκό κρασί με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, στη συνέχεια ρίξτε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε το κοτόπουλο να μαριναριστεί. Συνεχίστε με τη συνταγή από τα βήματα 4 έως 6, αλλά όταν απομένουν 2 λεπτά για το μαγείρεμα, περιχύστε προσεκτικά 2 κουταλιές της σούπας μέλι.

Καλή απόλαυση!