Αυτή η συνταγή κρεμώδους σούπας ντομάτας είναι ο τέλειος συνδυασμός άτακτου και ωραίου – είναι γεμάτη λαχανικά αλλά είναι δεμένη με μια δόση σέρι.

Υλικά

  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 μπαστουνάκια σέλινο, ψιλοκομμένα
  • 200g καρότα, ψιλοκομμένα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μεγάλο κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
  • 750g ώριμα δαμάσκηνα ή ώριμες ντομάτες, χοντροκομμένες
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 200ml ντοματοχυμό
  • 500ml ζωμό λαχανικών
  • 100ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
  • ξερό σέρι
  • ψωμί και βούτυρο, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι για 5-6 λεπτά σε απαλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει σχεδόν αλλά να μην ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο, το σέλινο, τα καρότα, τη δάφνη και το θυμάρι και μαγειρέψτε για άλλα 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, φροντίζοντας τα λαχανικά να μην κολλήσουν στη βάση του τηγανιού.
  2. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε καλά. Μαγειρέψτε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ανακατέψτε το ντοματοχυμό και το ζωμό λαχανικών. Αφήνουμε να σιγοβράσει, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και μαγειρεύουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
  3. Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και το θυμάρι και στη συνέχεια ανακατέψτε τη σούπα σε έναν υγροποιητή ή έναν επεξεργαστή τροφίμων. Αυτό μάλλον θα πρέπει να γίνει σε δύο παρτίδες. Αδειάζετε τη σούπα σε μια καθαρή κατσαρόλα περνώντας την από σήτα αν την θέλετε πολύ λεία. Ανακατεύουμε μέσα την κρέμα, λίγο σέρι και επιπλέον καρύκευμα αν χρειάζεται.
  4. Ρίξτε σε μεγάλες κούπες ή μπολ και σερβίρετε με φρέσκο βουτυρωμένο ψωμί.

Tip

Όποια σούπα έχει απομείνει θα διατηρηθεί στο ψυγείο για λίγες μέρες ή μπορεί να καταψυχθεί σε μεμονωμένες μερίδες. Όταν το ξαναζεστάνετε, φροντίστε να έχει ζεσταθεί καλά, αλλά μην το βράσετε γιατί αυτό θα καταστρέψει τη γεύση και την υφή της σούπας.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Μοσχαρίσιο μάγουλο και ζωμός βουτύρου… για να φας και το πιάτο!