Μια κρεατόπιτα με υπέροχη ζύμη και τραγανή ζύμη!

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 2 ασκαλώνια μπανάνας, (κρεμμύδια που έχουν σχήμα μπανάνας) ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 700g ανάμεικτο, αποστεωμένο, κομμένο σε κύβους κρέας κυνηγιού, όπως ελάφι, κουνέλι, φασιανός, περιστέρι και κάπρος
  • 200g κιμάς χοιρινής κοιλιάς
  • 200g μπέικον πίσω, αφαιρείται η φλούδα, κομμένο σε κύβους
  • 2 κουταλιές της σούπας κρασί Μαδέρα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαχλέπι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο θυμάρι
  • αλάτι και άσπρο πιπέρι

Για τη ζύμη με κρούστα ζεστού νερού

  • 450g απλό αλεύρι
  • 100g αλεύρι δυνατό λευκό ψωμί
  • 75g κρύο, ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους περίπου 1cm
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 100g, συν επιπλέον για άλειμμα
  • 1 κρόκο αυγού ελευθέρας βοσκής, χτυπημένο, για να γλασάρουμε

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C ή στους 180C με αέρα. Αλείφουμε μια φόρμα για κέικ 20cm, βάθους περίπου 7cm, με λαρδί.
  2. Πρώτα φτιάξτε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα ασκαλώνια και το σκόρδο. Προσθέστε το κυνήγι, τον κιμά από κοιλιά, το μπέικον σε κύβους, τη Μαδέρα, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε με λίγο λευκό πιπέρι.
  3. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά μαζί. Βάζετε στο ψυγείο όσο ετοιμάζετε τη ζύμη.
  4. Για τη ζύμη με κρούστα ζεστού νερού, ανακατεύουμε τα αλεύρια σε ένα μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας.
  5. Ζεσταίνουμε 200ml νερό, το αλάτι και το λαρδί σε μια κατσαρόλα μέχρι να βράσουν. Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μόλις κρυώσει αρκετά για να το πιάσετε, ακουμπήστε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε να γίνει μια λεία ζύμη.
  6. Δουλέψτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε τώρα (καθώς η ζύμη θα γίνει πιο εύθρυπτη όσο κρυώνει). Κόβουμε τα δύο τρίτα της ζύμης, την ανοίγουμε και την χρησιμοποιούμε για να στρώσετε την έτοιμη φόρμα, αφήνοντας την περίσσεια να κρέμεται στο πλάι. Ελέγξτε ότι δεν υπάρχουν ρωγμές ή τρύπες στη ζύμη. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη για το καπάκι και την αφήνουμε στη μία πλευρά.
  7. Ρίχνετε με κουτάλι τη γέμιση στο ταψί με επένδυση ζαχαροπλαστικής. Πιέστε το προς τα κάτω και ισοπεδώστε την επιφάνεια.
  8. Αλείφουμε την άκρη της ζύμης με χτυπημένο κρόκο αυγού και τοποθετούμε από πάνω το καπάκι της ζύμης. Πιέστε τις άκρες για να σφραγιστούν και να κόψετε τακτοποιημένα την περίσσεια ζύμης. Αλείψτε την κορυφή με περισσότερο κρόκο αυγού. Κάντε μια τρύπα στη μέση του καπακιού για τον ατμό.
  9. Στρώνουμε τη φόρμα σε ένα ταψί και ψήνουμε την πίτα για 30 λεπτά. Χαμηλώστε το φούρνο στους 160C ή στους 140C με αέρα και ψήστε για άλλη 1¾ ώρα.
  10. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει εντελώς στο ταψί πριν την αφαιρέσουμε. Κόψτε σε ένα πιάτο για να πιάσει τυχόν ζουμί. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Ζυμαρικά al forno με άγρια μανιτάρια και όχι μόνο…