Ο σωστός καθαρισμός των αγαπημένων μας παπουτσιών συχνά είναι δύσκολη υπόθεση. Είναι όμως απαραίτητος, τόσο για εντυπωσιακές εμφανίσεις όσο και για λόγους υγιεινής. Όταν τα παπούτσια είναι λευκά, ο καθαρισμός γίνεται ακόμη πιο δύσκολος.

Ευτυχώς, για τον καθαρισμό των λευκών παπουτσιών υπάρχει λύση. Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε είναι μια οδοντόβουρτσα, ξύδι και μαγειρική σόδα. Δείτε στη συνέχεια τα βήματα που θα επαναφέρουν τα παπούτσια σας στην αρχική τους μορφή.

Ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα, το ξύδι και το ζεστό νερό σε μια πάστα

Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) ζεστό νερό, 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) λευκό ξύδι και 1 κουταλιά της σούπας (14 g) μαγειρική σόδα μαζί σε ένα μπολ. Συνεχίστε να αναμιγνύετε το διάλυμα μαζί μέχρι να σχηματίσει μια παχιά πάστα. Η μαγειρική σόδα και το ξίδι θα αρχίσουν να αφρίζουν και να και να βγάζουν φυσαλίδες. Η μαγειρική σόδα λειτουργεί καλύτερα αν προσπαθείτε να καθαρίσετε καμβά, πλέγματα ή υφάσματα. Εάν η πάστα σας είναι πολύ ρευστή, προσθέστε ένα επιπλέον κουταλάκι του γλυκού (5 g) μαγειρική σόδα.

Καθαρίστε με την πάστα της μαγειρικής σόδας τα παπούτσια σας χρησιμοποιώντας οδοντόβουρτσα

Βουτήξτε το κεφάλι της οδοντόβουρτσας στην πάστα σας και βουρτσίστε το στο ύφασμα των παπουτσιών σας. Εφαρμόστε απαλή πίεση στις τρίχες της οδοντόβουρτσας, έτσι ώστε το ύφασμα να απορροφά την πάστα. Καλύψτε όλες τις εξωτερικές επιφάνειες των παπουτσιών σας με την πάστα της μαγειρικής σόδας. Ξεπλύνετε καλά την οδοντόβουρτσα όταν τελειώσετε, ώστε η πάστα να μην στεγνώσει στις τρίχες της.

Αφήστε την πάστα να στεγνώσει στα παπούτσια για 3-4 ώρες

Τοποθετήστε τα παπούτσια στο φως του ήλιου ώστε η πάστα να στεγνώσει. Αφήστε τα έξω μέχρι να μπορείτε να αφαιρέσετε την αποξηραμένη πάστα με ένα νύχι. Εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε τα παπούτσια σας έξω, τοποθετήστε τα κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο ή σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο.

Χτυπήστε τα παπούτσια σας μαζί και χρησιμοποιήστε μια στεγνή βούρτσα για να αφαιρέσετε την αποξηραμένη πάστα

Χτυπήστε τα πέλματα των παπουτσιών σας έξω, έτσι ώστε η πάστα να σπάσει και να πέσει στο έδαφος. Εάν απομένουν αποξηραμένα κομμάτια πάστας, ξύστε τα με μια στεγνή οδοντόβουρτσα έως ότου τα παπούτσια σας καθαρίσουν ξανά. Εάν δεν μπορείτε να εργαστείτε έξω, απλώστε κάτι στο έδαφος (π.χ. ένα πανί) για να πιάσετε την αποξηραμένη πάστα και να ολοκληρωθεί τέλεια ο καθαρισμός.