Όλο και περισσότερο ακούμε – κυρίως στο εξωτερικό, για άτομα να μεταβαίνουν από το φύλο το οποίο του αποδόθηκε στην γέννα, στο ‘non binary‘ που σημαίνει ότι είναι πλέον άφυλα και δεν ανήκουν σε κανένα από τα δύο επικρατέστερα φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Πρόσφατα, ένα άτομο από την ελληνική show-bizz, έκανε ‘come-out’ (δημοσιοποίησε, δηλαδή, την μετάβασή της αυτήν) ως ‘non binary’. Πρόκειται για το άτομο που μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ως Ξένια Μοτσκαλίδου, πρώην παίκτρια του GNTM 3.

Το μοντέλο με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά, που εντυπωσίασε κριτές και τηλεθεατές με την εμφάνισή της, έκανε την ανακοίνωσή της ότι δεν ταυτίζεται πλέον με κανένα φύλο μέσω instagram, ένα μήνα πριν. Ωστόσο, πρόσφατα έδωσε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στο Happy Day, όπου αναφέρεται στο εν λόγω θέμα.

Ξένια άφυλη

Μία προϋπόθεση για να είναι κανείς ‘non-binary’ είναι να πιστεύει ότι το φύλο είναι κοινωνική κατασκευή, ώστε να απορρίψει τα στερεότυπα που έρχονται με το καθένα τους. Το Ξένια, αναφέρει ότι δεν χωράει σε κανένα ‘κουτάκι’, ούτε του κοριτσιού, ούτε του αγοριού.

«Είμαι κάτι εντελώς ενδιάμεσο και απροσδιόριστο και στην ουσία το έκανα σαν επιλογή για να μην βάζω λόγια που άκουγα από τους άλλους. Θέλω να νιώθω ελεύθερη να έχω π.χ. τα πόδια μου ανοιχτά, ή να μη βαφτώ όταν βγω έξω».

Με ενδιαφέρουν όλα τα φύλα, είμαι ανοιχτή σε όλους και όλα».

Έναν χρόνο πριν, στον διαγωνισμό μοντέλων, η Ξένια Μοτσκαλίδου δεν είχε δηλώσει ότι θα αυτοπροσδιοριζόταν ως άφυλο μοντέλο.  «Δεν ήταν κάτι που είχα ανακοινώσει στο GNTM, προσπαθούσα να το ψάξω μέσα μου και να είμαι σίγουρη. Ήθελα να ξέρω ότι αυτό νιώθω, αυτό θέλω και αυτό είμαι. Η μαμά μου και ο μπαμπάς μου με στηρίζουν σε όλα. Πρόσφατα ζήτησα από τη μαμά μου να μου βγάλει ένα παρατσούκλι λίγο πιο ουδέτερο. Έχω το όνομά μου το Ξένια, το Τζεν και τώρα τελευταία έχω υιοθετήσει και το Χουάν. Να με φωνάζετε όπως θέλει ο καθένας».

Σημειώνεται ότι το κοινωνικό φύλο (gender) διαφέρει από το βιολογικό φύλο (sex), το οποίο έχει να κάνει με το αναπαραγωγικό μας σύστημα και τα έμφυλα χαρακτηριστικά μας.