Αν έχεις βαρεθεί τα συνηθισμένα τότε πραγματικά αυτή η πίτα είναι ότι καλύτερο έχεις δοκιμάσει. Μπορείς να την απολαύσεις όχι μόνο για brunch αλλά και για ένα υπέροχο  μεσημεριανό ή βραδινό.

Υλικά

2 1/4  αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 ράβδους βούτυρο, σε κύβους παγωμένο

3/4 φλιτζάνια ξινή κρέμα

4 με 5 κουταλιές  νερό

Για τη γέμιση:
2 1/2 κιλά τομάτες

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 3/4 φλιτζάνια τριμμένο κίτρινο τυρί

1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα

3/4 φλιτζάνι μαγιονέζα

1/2 φλιτζάνι βασιλικό

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι

1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 αυγό χτυπημένο

Οδηγίες

Για τη ζύμη

Ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι με το αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Σειρά έχει η ξινή κρέμα ενώ προσθέτουμε χτυπώντας μια κουταλιά νερό κάθε φορά μέχρι η ζύμη να γίνει μια μπάλα. Ζυμώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη την οποία τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και αφού την ανοίξουμε την τοποθετούμε σε ένα ταψί και στη συνέχεια τοποθετούμε για άλλα 30 λεπτά στο ψυγείο.

Για τη γέμιση

Κόβουμε τις τομάτες σε φέτες αφαιρώντας τους σπόρους και στη συνέχεια τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά. Συνδιάζουμε σε ένα μπολ το κίτρινο τυρί, τη παρμεζάνα, τον βασιλικό, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και το αυγό και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250  βαθμούς.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι στο κάτω μέρος της πίτας και τοποθετούμε το 1/3 του μείγματος. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις τομάτες και πάλι το 1/3 του μείγματος και τέλος επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για ακόμα μια φορά. Όσες τομάτες έμειναν τις προσθέτουμε από πάνω. Ψήνουμε για 40-45 λεπτα.

Capture

Οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε, σε ότι αφορά τη διατροφή μας, σε μια συνεχή μάχη. Από τη μία αναζητούμε την υγιεινή διατροφή, που ζητά πολλά λαχανικά, άπαχο κρέας και λίγα λίπη. Από την άλλη, δυσκολευόμαστε να μαγειρέψουμε κάτι αντίστοιχο χωρίς να γίνει άνοστο, ενώ συνεχώς δοκιμάζουμε νέες συνταγές. Η μάχη εντείνεται τις «δύσκολες» εποχές, λίγο πριν τις γιορτές, ή το καλοκαίρι, ενώ συνήθως «νικάμε» τις πρώτες μέρες, για να τα παρατήσουμε λίγο αργότερα.

Capture

Υπάρχει λύση; Η Candy λέει ναι και μπορεί να σας την προσφέρει σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο, καθώς ήδη κυκλοφορούν στην αγορά οι νέοι εντοιχιζόμενοι φούρνοι της, Smart Steam που προσφέρουν εκτός από όλες τις κλασικές λειτουργίες -αέρα, γκριλ, θέρμανση- και μαγείρεμα με υποβοήθηση ατμού.

Έτσι μπορούμε να μαγειρέψουμε ό,τι θέλουμε με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το κρέας  με τον ατμό παραμένει ζουμερό, χωρίς τη «στεγνή» εξωτερική υφή, ενώ οι ζύμες φουσκώνουν καλύτερα. Και βέβαια ο ατμός μπορεί να συνδυαστεί με τη λειτουργία γκριλ ή το θερμό αέρα, πετυχαίνοντας ιδιαίτερες φυσικές γεύσεις.

Κουμπί «Steam»: Υγεία με ένα πάτημα

Οι νέοι φούρνοι Smart Steam με υποβοήθηση ατμού της Candy είναι ότι πιο απλό στη λειτουργία τους. Απλώς ρίχνουμε λίγο νερό (300 ml) στην ειδικά σχεδιασμένη κοιλότητα του φούρνου, διαλέγουμε το πρόγραμμα μαγειρέματος με ατμό που θέλουμε και πατάμε το κουμπί «Steam».

Τι μας προσφέρει όμως αυτό το κουμπί;

  • Λαχανικά που ψήνονται χωρίς να χάνουν το χρώμα και το φυσικό άρωμα τους, παραμένοντας φρέσκα στην όψη.
  • Πολύ σημαντικό για τη υγεία μας: Τα λαχανικά ψημένα στον ατμό, διατηρούν 20% περισσότερο φολικό οξύ και γενικότερα 10% περισσότερες βιταμίνες Β από ότι στο βράσιμο. Αυτό είναι μια βασική διαφορά του ψησίματος στον ατμό που βοηθά στη διατήρηση περισσότερων αντιοξειδωτικών συστατικών.
  • Ψάρι και κρέας τρυφερό, που λιώνει στο στόμα. Μάλιστα, αν συνδυάσουμε τον ατμό με γκριλ μπορεί να έχουμε μαλακή υφή στο εσωτερικό και τραγανό εξωτερικό για ακόμη καλύτερη γεύση.
  • Ζύμες που φουσκώνουν ακόμη περισσότερο και παραμένουν αφράτες. Έτσι ψωμί, πίτες και γλυκά γίνονται πιο νόστιμα και εντυπωσιακά.
  • Μαγείρεμα χωρίς λάδι και άλλα λιπαρά. Δεν χρειάζεται πλέον το φαγητό μας να λούζεται με λάδι για να μαγειρευτεί.