Η μελιτζάνα είναι ένα από τα πιο νόστιμα λαχανικά του καλοκαιριού και όχι μόνο. Αρκετοί όμως την αποφεύγουν γιατί απορροφά το λάδι κατά το τηγάνισμα. Εμείς, όμως, προτιμάμε να τις ψήνουμε στο φούρνο. Έτσι, η σημερινή συνταγή μας θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους και γευστικά, φυσικά, αλλά θα έχετε γλυτώσει και όλο το χάος που δημιουργείται στην κουζίνα με το τηγάνισμα.
Υλικά που θα χρειαστείτε
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα
  • 2 μεγάλα κολοκυθάκια
  • 600 γρ. ντοματίνια
  • 8 σκελίδες σκόρδου
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρέσκια ρικότα (περίπου 1 φλιτζάνι)
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες θρυμματισμένης κόκκινης πιπεριάς
  • 230 γρ μοτσαρέλα τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση

Πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία του φαγητού, προθερμένετε τον φούρνο στους 180 κελσίου, στον αέρα.  Κόβετε την μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες, περίπου 1,5 εκατοστό η κάθε μία. Στη συνέχεια, τα τοποθετείτε σε ταψί, αφού πρώτα έχετε στρώσει ένα φύλλο λαδόκολλας, για να μην κολλήσουν. Στο ίδιο ταψί, αν έχετε χώρο ή σε διαφορετικό, τοποθετείτε τα ντοματίνια, αφού πρώτα τα έχετε κόψει στη μέση και τις σκελίδες σκόρδου. Τα περιχύνουμε με λίγο λάδι και τα ανακατεύουμε για να πάει παντού.  Την ίδια διαδικασία κάνουμε και με τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και στις δύο πλευρές τους. Μπορείτε να τις αλείψετε με τη βοήθεια ενός πινέλου.  Αλατοπιπερώνουμε όλα μας τα λαχανικά και τα τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 έω 25 λεπτά. Οι μελιτζάνες θα πρέπει να ψηθούν μέχρι μέσα και τα ντοματίνια θα δημιουργήσουν φουσκάλες. Οι ντομάτες χρειάζονται λιγότερο χρόνο ψησίματος, οπότε θα πρέπει να τις αφαιρέσετε πρώτα. Τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια θα πρέπει να τα γυρίσετε προκειμένου να ψηθούν και από την άλλη πλευρά. Σε ένα μπολ προσθέτε τη ρικότα, τις νιφάδες της κόκκινης πιπεριάς και 170 γρ. μοτσαρέλα. Προσθέτουμε το λάδι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να ενωποιηθούν όα τα υλικά. Στο τέλος προσθέτουμε και τα ψημένα σκόρδα αφού πρώτα τα έχουμε λιώσει με ένα πιρούνι και τα ανακατεύουμε ξανά. Αφού έχουν ψηθεί και τα υπόλοιπα λαχανικά, είστε έτοιμοι για το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας.

Σε ένα πυρέξ (όχι πολύ βαθύ) τοποθετούμε τη μισή ποσότητα από τις μελιτάνες, τα κολοκυθάκια και τα ντοματίνια. Περιχύνουμε το μισό μείγμα ρικότα και  ρίχνουμε και λίγα φύλλα βασιλικού. Επαναλαμάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος πασπαλίζουμε με τη μοτσαρέλα που είχαμε κρατήσει. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Το σερβίρουμε αφού το αφήσετε να κρυώσει για 10 λεπτά. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κι’ άλλο φρέσκο βασιλικό και να το περιχύσετε με λάδι.

Είμαστε σίγουροι ότι θα ενθουσιαστείτε!

Καλή σας απόλαυση!

Leave a Reply

Your email address will not be published.