Την τελευταία δεκαετία, οι διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών έχουν βρει το δρόμο τους από το περιθώριο της ποπ κουλτούρας στο κέντρο της ερωτικής μας ζωής. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που άλλαξαν και την προσέγγισή μας στον ρομαντισμό.

Το Tinder είναι μία από αυτές, με πάνω από 55 δις. προφίλ στον κόσμο. Όχι μόνο φέρνει σε επαφή single άτομα για να περάσουν απλά καλά ένα βράδυ, αλλά δίνει και την ευκαιρία να αποκτήσουν σχέσεις που ίσως να οδηγήσουν και στον γάμο!

Για πολλούς νέους, αυτό μπορεί να ακούγεται αρκετά ενδιαφέρον για να το δοκιμάσουν. Και πολλοί από αυτούς ήδη το κάνουν!

Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι μπορείτε να συνδέσετε τον λογαριασμό σας στο Instagram, οι διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών φαίνεται να είναι το ιδανικό μέρος για να συγκεντρώσετε περισσότερους ακολούθους και να διασκεδάσετε χωρίς σκέψη. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως αυτή για την αποστολή ακατάλληλων μηνυμάτων, ενώ υπάρχει ακόμη μεγαλύτερος αριθμός εκείνων που προσποιούνται ότι είναι κάποιοι που δεν είναι.

Φαίνεται ότι η δημιουργία ενός εντελώς νέου alter ego είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι νομίζετε και υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην ξέρετε πραγματικά ποιος κάθεται στην άλλη πλευρά της οθόνης.

Στη μικρού μήκους ταινία The Question of Love, ο φιλόσοφος της Μασσαλίας, Alain Badiou περιγράφει την αγάπη ως μια επανάσταση ενάντια στον ατομικισμό που απαιτείται για κάθε είδους πραγματική, βαθύτερη και πιο ειλικρινή σύνδεση με κάποιον άλλον. Στους σύγχρονους καιρούς που ζούμε, ωστόσο, εστιασμένοι στις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες, η αγάπη μπορεί να φαίνεται σαν απειλή για την ανεξαρτησία.

Αυτές οι πλατφόρμες, μερικές φορές με σελίδες και σελίδες ερωτηματολογίων και λεπτούς αλγόριθμους, θα κάνουν όλους τους υπολογισμούς για εμάς – φροντίζοντας να βρίσκουμε το σωστό ταίρι για ό,τι κι αν ψάχνουμε. Σίγουρα, θα βρούμε σύντροφο, θα ξεκινήσουμε μια σχέση, αλλά προηγουμένως θα κάνουμε μια τόσο ακριβή πρόβλεψη για το τι πιστεύουμε ότι θέλουμε, που θα κάνουμε απλά ένα scroll left σε οτιδήποτε δεν ευθυγραμμίζεται με τις φαντασιώσεις μας.

Δεν θέλουμε να θέσουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο να πληγωθούμε – αντίθετα, αναζητούμε μόνο τα οφέλη. Ωστόσο αυτό δεν συμβαδίζει με την έννοια της αγάπης ούτε θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για μια σχέση βασισμένη στην ανθρώπινη αγάπη κι έτσι να μην μπορεί ποτέ να αντέξει. Χωρίς ευαλωτότητα, διαφάνεια και δέσμευση, τρία πράγματα που συχνά δεν είναι διαθέσιμα σε μέρη όπως το Tinder, σκοτώνουμε τη δημιουργικότητα της αγάπης και αποξενωνόμαστε ο ένας από τον άλλο με περισσότερους τρόπους από ό,τι συνειδητοποιούμε.

Από την άλλη μεριά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι μέσω του Tinder και γενικότερα των social media έχουν έρθει σε επαφή άτομα, είτε έψαχναν κάτι περιστασιακό είτε κάτι πιο μόνιμο, που δεν θα μπορούσαν να το κάνουν με άλλον τρόπο. Μην ξεχνάμε πως στην πανδημία πολλοί ήταν εκείνοι που αναζητούσαν ακόμα περισσότερο να συνδεθούν ερωτικά και συναισθηματικά. Έτσι λοιπόν δεν έχει σημασία αν είμαστε οπαδοί ή όχι αυτών των μέσων, σημασία έχει να είμαστε βέβαιοι ότι τα χρησιμοποιούμε σωστά.