Όσο το καλοκαίρι πλησιάζει πιο απειλητικά από ποτέ, τόσο μας πιάνει κρύος ιδρώτας για το πως θα βγούμε πάλι στην παραλία. Πρώτη κίνηση που κάνουμε (γιατί μας πιάνει η αποφασιστικότητα), είναι να αναζητήσουμε στο ίντερνετ τί μπορούμε να ξεκινήσουμε που κατά βάση να είναι και κάπως εύκολο. Το γυμναστήριο πλέον δεν το πολυσυμπαθούμε, και πως θα γινόταν διαφορετικά αφού υπάρχουν πολλοί τρόποι να γυμναστείς αποτελεσματικά και ευχάριστα.

Ένας τρόπος είναι και το cross training, που αποτελεί τη νέα μόδα για fit σώμα. Αν λοιπόν δεν γνωρίζεις πολλά, ο γυμναστής Δημήτρης Χάλαρης θα σε καλύψει σε ό,τι απορία έχεις.

1.Τί είναι το cross training;

To cross training η αλλιώς στα ελληνικά (διασταυρωμένη προπόνηση) είναι μία μέθοδος προπόνησης που εμπεριέχει ποικίλους συνδυασμούς ασκήσεων και δραστηριοτήτων που διασταυρώνονται μεταξύ τους ενεργοποιώντας τον αερόβιο και αναερόβιο μηχανισμό παραγωγής ενέργειας. Το cross training μπορεί να εκτελεστεί και με τη μέθοδο της κυκλικής προπόνησης, μιας προπόνησης που οι ασκήσεις εκτελούνται κυκλικά. Το cross training είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιείται στην προετοιμασία αθλητών σε διάφορα αθλήματα ολυμπιακών και μη.

2. Μπορεί ένας αρχάριος να το ξεκινήσει;

Το cross training (διασταυρωμένη προπόνηση) μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης αθλητών υψηλού επιπέδου έως και αρχάριους ασκούμενους , οι οποίοι επιθυμούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους στην καθημερινότητα τους. Πάντα με την καθοδήγηση εκπαιδευμένου προπονητή ο οποίος ακολουθεί τις βασικές αρχές της προπονητικής.

3. Σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί κανείς να δει αποτελέσματα;

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα εξαρτάται πάντα απο διάφορους παράγοντες οπως: Η συχνότητα της προπόνησης , η διατροφή , το αρχικό επίπεδο του ασκούμενου, γενετικοί παράγοντες καθώς και η καλή αποκατάσταση μετά απο κάθε προπόνηση. Πάντως οι πρώτες προσαρμογές ξεκινούν από τα πρώτα κιόλας μαθήματα όσον αφορά την ψυχική υγεία και ευεξία του ασκούμενου αφού εκρίνονται οι λεγόμενες ορμόνες της ‘’ευτυχίας’’. Αυτό είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τον ασκούμενο ώστε να συνεχίσει να ασκείται και σύντομα να δεί αλλαγές στην γενικότερη φυσική του κατάσταση.

12788900_10204420803880307_33430571_o

4. Τι οφέλη έχει το cross training;

Το cross training (διασταυρωμένη προπόνηση)  έχει οφέλη σε όλους τους παράγοντες φυσικής κατάστασης αφού περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης , ισορροπίας, αντοχής, λειτουργικής ικανότητας, ευλυγισίας, νευρομυικής συναρμογής και ταχυδύναμης συνεπώς βελτιώνει αντίστοιχα :

– Δύναμη
– Ισορροπία
-Αντοχή
-Λειτουργική ικανότητα
-Ευλυγισία
-Ταχύτητα
-Νευρομυική συναρμογή

Αυτή η ποικιλία ασκήσεων κάνει την κυκλική προπόνηση ιδιαίτερα ελκύστικη σε ασκόυμενους που επιθυμουν ένταση και ποικιλία ερεθισμάτων.

5. Οι γυναίκες είναι εύκολο να το κάνουν;

Δεν υπάρχει περιορισμός για τις γυναίκες αρκεί ο προπονητής που διδάσκει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και να ακολουθεί τις βασικές προπονητικές αρχές. Συνεπώς καθοδηγώντας ο προπονητής τον κάθε ασκούμενο να ασκηθεί κοντά στο επίπεδο φυσικής κατάστασης του, τότε τον ενθαρρύνει και έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια του χωρις να κινδυνεύει να τραυματιστεί.

Τον Δημήτρη Χάλαρη μπορείς να τον βρεις στο www.dcpersonaltraining.gr