Σύμφωνα με έρευνα που διεξάχθηκε από το King’s College London και δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, δεν φαίνεται η ώρα του βραδινού γεύματος να σχετίζεται με την παιδική παχυσαρκία. Αναλυτικότερα, ερευνητές μελέτησαν κατά πόσο η κατανάλωση του βραδινού γεύματος μεταξύ 8 – 10 μ.μ. συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία, συγκρίνοντας τις διατροφικές συνήθειες συνολικά 1620 παιδιών. Τα 768 από αυτά ήταν μεταξύ 4-10 ετών, ενώ 852 ήταν 11-18 ετών. Για κάθε παιδί λήφθηκε υπόψη ο δείκτης μάζας σώματος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ούτε η ηλικία του παιδιού φαίνεται να επηρεάζει τη σύνδεση ανάμεσα στην ώρα του βραδινού γεύματος και την εμφάνιση παχυσαρκίας. Παράλληλα, δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και θρεπτικών συστατικών από τα παιδιά.

Τα ευρήματα δεν επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών, όπου υποστηριζόταν ότι η κατανάλωση φαγητού τις βραδινές ώρες επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς και κατά συνέπεια τις μεταβολικές διεργασίες, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην παχυσαρκία. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, είναι πιθανό να οφείλονται στον περιορισμένο αριθμό παιδιών που λαμβάνουν το γεύμα τους μετά τις 8 μ.μ., ενώ πρέπει να τονιστεί ότι η ώρα του βραδινού γεύματος θεωρείται μία μόνο από τις πιθανές αιτίες που συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία.

Νεότερες έρευνες ενδέχεται να ρίξουν περισσότερο φως στη σύνδεση μεταξύ της ώρας του φαγητού και της αύξησης του βάρους στα παιδιά, λαμβάνοντας υπόψη και παράγοντες όπως την παράλειψη του πρωινού γεύματος και την σωματική άσκηση.